• Zo start je als zzp’er naast je loondienstverband: 4 handige stappen
  • Zo start je als zzp’er naast je loondienstverband: 4 handige stappen
  • Zo start je als zzp’er naast je loondienstverband: 4 handige stappen
TvdW
07-04-2025

Beginnen als zzp’er kan ook naast je loondienst. Dit kan verschillende voordelen hebben: je verdient extra naast je baan, en je start je bedrijf met meer zekerheid. Wat komt er allemaal bij kijken als je deze stap besluit te zetten? Hoe zorg je ervoor dat jouw start als zzp’er naast je dienstverband vlekkeloos verloopt? Dit stappenplan helpt je op weg. Lees je met ons mee?

Stap 1: Controleer dit vóór je inschrijving bij KVK

Ondernemerscriteria

Twijfel je of je je moet inschrijven in het KVK Handelsregister? Bepaalde ondernemerscriteria helpen je te onderscheiden of je een hobby of een bedrijf hebt. Check deze criteria daarom eerst hier voordat je je inschrijft.

Overleg met je werkgever en check je concurrentiebeding

Bespreek je plannen goed met je werkgever als je naast je vaste baan als zzp’er wilt starten. In je contract staan vaak regels over nevenactiviteiten, waaronder het werk wat je als zzp’er doet. Door dit tijdig af te stemmen, voorkom je conflicten.

Als je in dezelfde branche als je vaste baan gaat ondernemen, is het ook van belang om te controleren of er een concurrentiebeding in je contract staat. Hiermee vermijd je geschillen achteraf.

Stap 2: Schrijf je in bij KVK

Als je je inschrijft bij KVK dien je een rechtsvorm te kiezen. Deze bepaalt onder andere je belastingverplichtingen. Handig om te weten is dat zzp of freelance geen rechtsvorm is, maar een manier van werken. Hierom schrijven de meeste zzp’ers en freelancers zich in met de rechtsvorm eenmanszaak.

Daarnaast zijn er nog twee zaken goed om bij stil te staan als je je inschrijving bij KVK aan het regelen bent. Als je voldoet aan de eerder benoemde ondernemerscriteria, ben je ondernemer. Hierbij maakt het dus niet uit hoeveel uur je dit per week doet, en ook niet of je een product of een dienst verkoopt. Bovendien is het ook van belang om op te letten op schijnzelfstandigheid, oftewel: je voldoet niet aan de voorwaarden voor ondernemerschap. Wees hier alert op, want de belastingdienst controleert dit.

Stap 3: Verdiep je in belastingzaken

Als je eenmaal bent ingeschreven bij KVK krijg je te maken met belastingzaken voor ondernemers. Een aantal zaken zijn hierbij belangrijk om in de gaten te houden.

Inkomstenbelasting

Ieder jaar moet je aangifte inkomstenbelasting doen. Hierin geef je onder andere door hoeveel je in loondienst hebt verdiend, en wat de omzet en kosten van je eigen bedrijf zijn. Een veelvoorkomend misverstand is dat je meer belasting gaat betalen als je naast je dienstverband inkomsten hebt vanuit je onderneming. Dit gebeurt pas als je inkomen meer dan 75.518 euro is.

Omzetbelasting (btw) en de bijbehorende btw-aangifte

Gedurende je tijd als zzp´er krijg je te maken met omzetbelasting, oftewel btw. Dit breng je in rekening bij je klanten. Zodra je ingeschreven staat bij KVK moet je (meestal na ieder kwartaal) aangifte omzetbelasting doen, zelfs als je nog geen omzet hebt gedraaid. Doe je dit niet, dan krijg je een naheffing en een boete. Let op, sommige activiteiten zijn wel vrijgesteld van BTW! Controleer dus altijd of je wel Btw-plichtig bent.

Het urencriterium: 1225 uur

Als je minimaal 1225 uur per jaar in je onderneming werkt, heb je recht op startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Dat aantal uren komt neer op gemiddeld drie dagen per week. De startersaftrek mag je maximaal drie keer toepassen in de eerste vijf jaar van je onderneming.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Blijft je omzet onder de 20.000 euro per jaar? Dan kun je je aanmelden voor de KOR. Je berekent dan geen btw door aan je klanten. Let op: de keerzijde is dat je dan ook geen BTW mag aftrekken van je kosten. Als je je hebt aangemeld bij de KOR, hoef je geen aangifte omzetbelasting te doen.

Loonheffing en heffingskorting

Bij ondernemers die ook een baan in loondienst hebben ontstaat nog wel eens verwarring over loonheffing en heffingskorting. Waar loonheffing alleen geldt voor de inkomsten uit je baan in loondienst, is loonheffingskorting op zowel loondienst en ondernemen van toepassing. De hoogte van de heffingskorting wordt echter berekend over je hele inkomen, waardoor de inkomsten uit je bedrijf dus ook meetellen. Hierbij geldt: hoe hoger je totale inkomsten, hoe minder korting je krijgt. Als je inkomen hoger is door de inkomsten uit je bedrijf, kan het zijn dat je minder of geen recht hebt op heffingskorting.

Stap 4: Regel verzekeringen en pensioen

Verzekeringen

Als je minder uren in loondienst werkt, bouw je minder rechten op. Daarom is het voor je eigen bedrijf belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Houd er rekening mee dat privéverzekeringen, zoals je aansprakelijkheidsverzekering, niet gelden voor je bedrijf.

Pensioen

Bij je werkgever bouw je waarschijnlijk pensioen op. Toch is het belangrijk om hetzelfde te doen voor je eigen onderneming. Veel ondernemers maken de fout om dit vanaf het begin niet te doen, waardoor de prijzen die ze hanteren te laag zijn. Het bedrag dat je als ondernemer namelijk wilt sparen voor je pensioen moet je doorberekenen in je uurtarief, anders hou je te weinig geld over om opzij te zetten.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op!

©TvdW

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×