• Wtl: Wet tegemoetkomingen loondomein gaat per 2025 in
  • Wtl: Wet tegemoetkomingen loondomein gaat per 2025 in
  • Wtl: Wet tegemoetkomingen loondomein gaat per 2025 in
Altijd up-to-date
19-07-2024

De Overheid voert een aantal wijzigingen door in de Wtl: de Wet Tegemoetkomingen Loondomein. Met een publicatie in het Staatsblad betekent het dat deze wet officieel per 1 januari 2025 van kracht wordt. Deze wet heeft invloed op het lage-inkomensvoordeel, het loonkostenvoordeel voor oudere werknemers en de voorwaarden voor het herplaatsen van arbeidsgehandicapte werknemers. Wil je meer weten over de gevolgen voor deze drie domeinen? In deze blog bespreken we de gevolgen van de wijzigingen aan de Wtl.

 

Gevolgen Wtl: LIV volledig afgeschaft

Het lage-inkomensvoordeel (LKV) komt vanwege de aanpassingen aan de Wet Tegemoetkomingen Loondomein volledig te vervallen per januari 2025. Het lage-inkomensvoordeel moest ervoor zorgen dat werknemers met een kwetsbare positie binnen de arbeidsmarkt sneller aangenomen én behouden werden door werkgevers. In de praktijk droeg het LIV hier maar zeer beperkt aan bij. Daarom is besloten de regeling de komende jaren volledig af te schaffen.

 

Gevolgen Wtl: LKV ouderen afgebouwd

Voor oudere werknemers is een loonkostenvoordeel (LKV) beschikbaar. De hoogte hiervan gaat de komende tijd stapsgewijs omlaag voor alle nieuwe contracten per 1 januari 2024. In 2025 gaat het LKV omlaag, om in 2026 helemaal te verdwijnen.

Let op: voor oudere werknemers die voor 1 januari 2024 in dienst zijn gegaan, blijft de huidige LKV-regeling in stand. Voor deze werknemers wordt het LKB dus niet afgebouwd of volledig afgeschaft.

 

Gevolgen Wtl: LKV arbeidsgehandicapte medewerker verruimd

Waar het loonkostenvoordeel voor oudere werknemers volledig komt te vervallen, worden de voorwaarden voor loonkostenvoordeel voor arbeidsgehandicapte medewerkers juist ruimer. Werkgevers ontvangen nu LKV voor werknemers met een arbeidshandicap wanneer zij deze werknemer gedeeltelijk kunnen herplaatsen in de eigen functie of (volledig of deels) herplaatsen op een andere plaats in het bedrijf. Vanaf 2025 komen meer werkgevers in aanmerking voor deze regeling.

 

Alles over loonheffingen en andere zaken

Er komen dus een hoop specifieke regels kijken wat betreft lonen, uitbetalingen en fiscale voordelen. Wil je hier dus meer over weten? Dan heeft de belastingdienst een Handboek Loonheffingen 2024 uitgebracht, met ruim 500 pagina’s aan informatie.

Kom je er niet uit of heb je een specifieke vraag? Dan helpt TvdW je ook graag verder. Neem eens een kijkje op onze diensten voor loonadministratie of neem contact met ons op!

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×