De afgelopen periode heeft het demissionaire kabinet gewerkt aan een voorstel om Box 3 binnen het stelsel voor de inkomstenbelasting aan te passen. Aangezien het kabinet demissionair is, dient dit voorstel ter inspiratie voor het komende kabinet. Dit levert ook de unieke mogelijkheid om als burger je mening te kunnen geven over het nieuwe voorstel, dat ‘Wet Werkelijk Rendement voor Box 3’ heet. Daarvoor is een speciale internetconsultatie geopend.
Waarom consultatie voor Wet Werkelijk Rendement Box 3?
Het huidige demissionaire kabinet is niet in staat om veel grote en wettelijke aanpassingen doen. Ze mogen enkel nog ‘lopende zaken’ afhandelen. De Wet Werkelijk Rendement Box 3 was hier geen onderdeel van. Vandaar ook dat zij hun plannen voor deze wet niet direct kunnen doorvoeren. Wel kunnen ze hun opzet vast klaarleggen voor een volgend kabinet, dat dan snel met deze opzet aan de slag kan.
Dat de invoering van de Wet Werkelijk Rendement Box 3 nog even op zich laat wachten, betekent ook dat er tijd is om de mening van burgers te vragen. Door te kijken naar de input van burgers, kan het kabinet de wet nog beter te maken en ook aan laten sluiten bij de wensen van burgers. Daarom heb je tot en met 20 oktober 2023 de tijd om je mening over het voorstel te laten horen. Tot nu toe is dat al bijna 250 keer gedaan. Wat de Wet precies in gaat houden, leggen we je hieronder uit.
Wat verandert er bij Wet Werkelijk Rendement Box 3?
Zoals de naam al doet vermoeden, moet de nieuwe wet ervoor zorgen dat iemands ‘Werkelijk rendement’ belast wordt. Het totale werkelijk rendement is een combinatie van het direct en indirecte rendement dat iemand heeft uit sparen en beleggen.
Het direct rendement bestaat uit zaken als inkomsten uit rente, huur of dividend met aftrek van kosten. Indirect rendement is afkomstig uit zaken als een waardeontwikkeling van aandelen en vastgoed. Deze waardeontwikkeling wordt jaarlijks al belast middels de vermogensaanwasbelasting, maar wanneer sprake is van een verlies mag dit verrekend worden in Box 3. In dat geval is er wel sprake van een verliesdrempel.
De waardeontwikkeling van een aantal vermogensbestandsdelen moet bij de realisatie van de waarde al belast worden onder de vermogenswinstbelasting. Dit is het geval bij bijvoorbeeld onroerende zaken of aandelen in familiebedrijven, start-ups en scale-ups. Bij de vermogenswinstbelasting ook verschillende directe inkomsten, waaronder huur, belast. De werkelijke kosten voor het totale rendement zijn wel aftrekbaar.
Extra voorstellen voor Wet Werkelijk Rendement Box 3
In het voorstel spreekt het demissionair kabinet ook om voor een (vakantie)woning in Box 3, die door de eigenaar zelf in gebruik is, een forfait in te stellen. De waarde van het forfait wordt dan bepaald aan de hand van een nog te kiezen percentage van de WOZ-waarde. Daarnaast haalt het kabinet ook de mogelijkheid aan om het heffingsvrije vermogen te laten vervangen door een heffingsvrij inkomen.
Waar kan ik reageren?
Het nieuwe belastingstelsel zou om 1 januari 2027 mogelijk moeten zijn. Om alle input van burgers op tijd te kunnen verwerken, staat een deadline van 20 oktober 2023 gesteld. Je kunt je mening over de Wet Werkelijk Rendement Box 3 via internetconsultatie.nl doorgeven. Je krijgt dan zeven verschillende vragen over de Wet te lezen, waar je in een tekstveld kunt beantwoorden. Ook kun je aan het begin direct een (pdf-)document toevoegen aan je reactie, bijvoorbeeld om wat meer informatie door te geven. Let wel op dat je geen persoonlijke gegevens deelt bij je reactie.
END
Terug naar overzicht