• Voorkom boetes bij de Belastingdienst!
  • Voorkom boetes bij de Belastingdienst!
  • Voorkom boetes bij de Belastingdienst!
Omdat wij graag
onze kennis met u delen

Iedereen komt in zijn leven wel in aanraking met de Belastingdienst. Naast de aangifte inkomstenbelasting kunnen ondernemers ook te maken hebben met de omzetbelasting, loonbelasting en vennootschapsbelasting. Uiteraard is belasting betalen niet vrijwillig, en de Belastingdienst let er dan ook op dat belastingen (op tijd) betaald worden. In deze blog gaan wij de mogelijke boetes van de Belastingdienst behandelen.

De Belastingdienst kan in een drietal situaties een boete aan de belastingplichtige opleggen:

  • De belastingplichtige vraagt niet (of te laat) om het ontvangen van een aangifte;
  • De belastingplichtige stuurt de aangifte niet (of te laat) naar de Belastingdienst;
  • De belastingplichtige vult de aangifte bewust onjuist of onvolledig in.

De Belastingdienst maakt een onderscheid tussen een verzuimboete en een vergrijpboete.  Indien de belastingplichtige niet/te laat vraagt om een aangifte, of de aangifte niet/te laat verstuurt naar de Belastingdienst, is de verzuimboete van toepassing. Uiteraard is het belangrijk om te weten welke deadlines van toepassing zijn.

De Belastingdienst geeft voor het aanvragen van het aangiftebiljet de volgende deadlines:

  • voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting binnen 6 maanden na het tijdstip waarop de belastingschuld is ontstaan;
  • voor de erfbelasting binnen 8 maanden na het overlijden;
  • voor de schenkbelasting binnen 2 maanden na het einde van het kalenderjaar waarin de schenking heeft plaatsgevonden. (Belastingdienst, 2017)

De Belastingdienst geeft geen verzuimboete als de belastingplichtige binnen twee weken na deze termijnen om een aangifte vraagt. Met betrekking tot het daadwerkelijk aangifte doen moet de aangifte binnen zijn voordat het termijn van de aanmaning afloopt.  Een verzuimboete kan oplopen tot ruim 5.000 euro.

Een vergrijpboete wordt opgelegd indien de belastingplichtige bewust geen aangifte doet of bewust een onvolledige aangifte doet.  De vergrijpboetes zijn vaak enkele duizenden euro’s en de boete kan zelfs oplopen tot 300% van de verzwegen belasting.

Boetes voorkomen

Wij van TvdW vinden elke boete overbodig. Het is dan ook verstandig om boetes te voorkomen. Dit kan uiteraard door op tijd te betalen en door een aangifte volledig in te vullen. Maar in sommige gevallen is dit makkelijker gezegd dan gedaan, en dat weten wij maar al te goed.

Indien u op het moment van betaling krap bij kas zit, kunt u in de meeste gevallen uitstel van betaling aanvragen. Dit uitstel kunt u aanvragen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U hebt altijd op tijd, juist en volledig aangifte gedaan van de belasting(en) waarvoor u uitstel van betaling wilt.
  • U heeft niet eerder voor deze aanslag of voor andere openstaande aanslagen uitstel van betaling gekregen vanwege betalingsproblemen;
  • Uw totale openstaande belastingschuld is minder dan € 20.000;
  • U heeft geen openstaande aanslagen waarvoor u een dwangbevel heeft gekregen.
  • Het gaat niet om een betaling van een belasting die u op aangifte moet betalen, zoals btw en loonheffingen (wacht daarvoor op de naheffingsaanslag).
  • Het gaat niet om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet of vennootschapsbelasting, die in meer termijnen mag worden betaald.

Het bovengenoemde uitstel is geldig voor een periode van maximaal vier maanden. In sommige gevallen heeft u niet genoeg aan deze vier maanden uitstel. Het is dan mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen voor maximaal twaalf maanden.

Bij TvdW kunnen we u helpen met het aanvragen van uitstel van betaling en/of het aanvragen van een betalingsregeling. Schroom dan ook niet om contact met ons op te nemen indien u interesse heeft!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×