• Valse berichten namens Belastingdienst: let hierop
  • Valse berichten namens Belastingdienst: let hierop
  • Valse berichten namens Belastingdienst: let hierop
Tvdw
19-04-2024

Fraudeurs proberen door valse berichten, zogenaamd namens de Belastingdienst, te versturen mensen op te lichten en hen geld afhandig te maken. Deze vorm van digitaal oplichten, ook wel phishing genoemd, komt steeds vaker voor. Het is altijd belangrijk alert te blijven en berichten die je ontvangt goed op echtheid te controleren. In deze blogs geven we je tips en voorbeelden hoe je deze valse berichten namens de Belastingdienst kunt herkennen.

 

Waarom valse berichten namens Belastingdienst?

Criminelen kiezen er vaak voor berichten namens de Belastingdienst te versturen. Door te kiezen voor de Belastingdienst of een soortgelijke grote instelling, hopen ze ontvangers van hun nepberichten te overtuigen dat actie ondernemen heel belangrijk is en ook snel moet gebeuren. Ze dreigen bijvoorbeeld met het opleggen van boetes, het moeten betalen van rentes of beslaglegging: zaken waar niemand mee te maken wil krijgen.

 

Veel mensen trappen door de autoriteit van de Belastingdienst sneller in de berichten van criminelen. Daarom is het altijd goed berichten die vragen om een betaling of het bevestigen van persoonsgegevens te controleren op echtheid, zodat je zeker weet dat je niet te maken hebt met valse berichten die namens de Belastingdienst zijn verstuurd.

 

Lees ook: Let op: Valse berichten namens Belastingdienst

 

Waar sturen criminelen valse berichten namens Belastingdienst?

Criminelen sturen hun nepberichten op zoveel mogelijk plekken, in de hoop zoveel mogelijk mensen op te kunnen lichten. Zo sturen ze regelmatig mails, maar ook WhatsApp-berichten, sms’jes of zelfs brieven. Met name die WhatsApp-berichten zijn opvallend: de Belastingdienst zal je nooit een bericht via dit platform sturen. Deze berichten kun je dus direct verwijderen en de afzender blokkeren. Wil je hier een melding van maken? Dan kun je hier melding maken van verdachte WhatsApp-berichten.

 

Ook sms-berichten worden veel gebruikt om jou te laten denken dat je nog een (flinke) openstaande schuld hebt die je zo snel mogelijk moet voldoen. Anders zou er een boete opgelegd worden of zelfs een gerechtsdeurwaarder langs gestuurd worden. Vaak wordt in deze berichten ook direct een betaallink toegevoegd, zoals bijvoorbeeld via betaaldienst Tikkie of een zelfgemaakte link. De Belastingdienst stuurt echter nooit links waarmee je je openstaande bedragen direct kan betalen. Verwijder ook deze berichten direct en blokkeer de afzender.

Soms voegen criminelen ook direct rekeningnummers waar je het geld naartoe over zou moeten maken toe. Deze rekeningnummers kun je controleren op de site van de Belastingdienst. Staat het rekeningnummer niet tussen deze lijst? Maak dan geen geld over. Alvast handig om te weten: de Belastingdienst gebruikt enkel rekeningnummers van ING-bank. Wordt een rekeningnummer van een andere bank aangeboden voor de betaling, wees dan direct alert.

 

Ook valse sms-berichten kun je direct bij de Belastingdienst melden.

 

Let extra goed op bij valse mails en brieven

De manier die het meest authentiek overkomt, zijn e-mails en brieven die zogenaamd van de Belastingdienst komen. Deze manieren zet de Belastingdienst namelijk ook vaak zelf in.

 

Let bij een mail vooral op de afzender van de mail. Die kan je namelijk al veel zeggen over of het bericht echt is of niet. Zo worden regelmatig mailadressen die totaal niet lijken op de officiële adressen van de Belastingdienst gebruikt. Twijfel je over het mailadres? Let dan op linkjes die je direct geld over laten maken, gegevens laten bevestigen of een afspraak laten maken. De Belastingdienst stuurt enkel linkjes naar platformen waar je eerst in moet loggen, om vervolgens in een beveiligde omgeving deze zaken af te handelen. Je hoeft dus nooit direct via een link iets te regelen. Wil je een verdachte mail doorgeven bij de Belastingdienst? Dat kan hier.

 

Verder zijn nepbrieven ook een middel dat mensen snel overtuigd. Deze worden verstuurd uit naam van bijvoorbeeld de Belastingdienst, het CJIB of de Dienst Toeslagen. Let hier op foutieve verwijzingen naar websites of een rekeningnummer dat niet op de eerder besproken lijst staat. Heb je een verdachte brief ontvangen? Die kun je bij de Belastingdienst melden.

 

Oplichting via de telefoon

Soms belt de Belastingdienst burgers op als extra hulpverlening. Daarom proberen criminelen je ook op deze manier op te lichten. Ze willen je dan zogenaamd op afstand helpen een bedrag over te maken en vragen je soms zelfs of je je computerscherm wilt delen. Let bij een telefoongesprek dat je niet vertrouwd op de volgende drie punten:

  1. Je hoeft nooit je persoonlijke gegevens door te geven zonder grondige controle vooraf. Een echte medewerker van de Belastingdienst vraagt je eerst op een deel van je Burgerservicenummer door te geven om je identiteit te controleren;
  2. Word je gevraagd naar een nog te betalen aanslag? Vraag dan naar het aanslagnummer en controleer dat met een mogelijke aanslag binnen je eigen administratie;
  3. Vertrouw je het nog niet? Hang dan op. Je kunt het telefoonnummer controleren op een lijst met officiële telefoonnummers of zelf terugbellen naar de Belastingtelefoon. Zij zoeken dan voor jou uit of het bericht klopt of niet.

 

We hopen je zo alert te hebben gemaakt op de gevaren van phishing en valse berichten die namens de Belastingdienst verstuurd zouden zijn. Let dus altijd goed op, controleer rekeningnummers en afzenders en neem op eigen initiatief contact op met de Belastingdienst als je het niet vertrouwt!

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×