Het begin van het nieuwe jaar brengt vaak veel nieuwe wetten en regelgeving met zich mee. Door deze veranderingen kan het soms slimmer zijn bepaalde zaken nog met de huidige regelgeving af te ronden, terwijl je andere zaken beter uit kunt stellen. Daarom is het slim om tegen het einde van 2023 stil te staan bij welke acties je op fiscaal gebied nog moet ondernemen. TvdW helpt je op weg met handige eindejaarstips, zodat jij precies weet welke zaken je zeker dit jaar nog moet afronden, of welke je beter uit kunt stellen tot 2024. Daarom in deze blog: fiscale eindejaarstips voor ZZP ondernemers!
Eindejaarstips ZZP 1: Hoge MKB-winstvrijstelling
Afhankelijk van de regelgeving in het volgende jaar, is het verstandig om de fiscale winst naar voren te halen. Vanwege de verlaging van de MKB-winstvrijstelling, kun je in 2023/2024 inderdaad de fiscale winst beter naar voren halen. Over 2023 geldt een winstvrijstelling van 14%, terwijl deze in 2024 verlaagd wordt naar zo’n 13,31%. Door deze verlaging kun je minder van de winst na het verrekenen van de ondernemersaftrek vrijstellen en betaal je dus meer belasting.
Je kunt je fiscale winst naar voren (en dus naar 2023) halen door lagere of zelfs geen voorzieningen meer te vormen. Een andere tip is om in 2023 nog een deel van het vermogen uit de onderneming te halen en over te brengen naar je privérekening.
Eindejaarstips ZZP 2: KIA in 2024
Door de kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA) kun je bepaalde investeringen inzetten als aftrekpost van je winst. Hiervoor geldt een maximaal bedrag. Dat bedrag is voor 2023 vastgesteld op €353.973. Kom je boven dit bedrag uit, vervalt je recht op KIA.
Wil je in 2023 nog investeren? Kijk dan in hoeverre je eerdere investeringen al in de buurt van het maximale bedrag van de KIA komen. Als het totale bedrag inderdaad in de buurt komt, kun je de investering beter uitstellen tot 2024. Heb je nog wel spelingsruimte? Doe het dan in 2023, zodat je het budget optimaal benut.
Een investering wordt geplaatst in het jaar dat je verplichtingen voor deze investering aangaat. Denk dan bijvoorbeeld aan het plaatsen van de bijbehorende order, het ondertekenen van de offerte of een koopcontract. Als je zelf een bedrijfsmiddel produceert, dan rekent de Belastingdienst de kosten tot het jaar waarin je voortbrengingskosten (kosten voor personeel, materialen, werkzaamheden van derden, …) maakt.
Let op: is jouw onderneming deel van bijvoorbeeld een vof? Dan moet je kijken naar de totale investering van de vof als geheel. Kijk dus niet naar de investeringen van jou en andere vennoten afzonderlijk, maar tel alle investeringen voor de KIA bij elkaar op.
Eindejaarstips ZZP 3: Voldoe aan urencriterium
Voor een aantal ondernemersfaciliteiten dien je te voldoen aan het zogeheten urencriterium. Dit is het minimaal aantal uur dat je per jaar aan je eigen onderneming moet steken om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek. Dit criterium is vastgesteld op 1.225 uren per jaar.
Je kunt het urencriterium aannemelijk maken door een urenadministratie of -registratie bij te houden. Twijfel je of je al genoeg uren voor het criterium hebt gemaakt? Besteed de resterende weken in 2023 dan om wél aan minimaal 1.225 uren voor je eigen bedrijf te komen.
Wil je meer weten over het urencriterium, en welke zaken wel en niet meetellen? Daar schreven we al eerder een blog over. Die lees je hier.
Eindejaarstips ZZP 4: Bijbaantje ná jaarwisseling
Voor het urencriterium geldt ook de eis dat je meer dan 50 procent van je totale gewerkte tijd aan je eigen onderneming moet besteden. Als je naast je eigen onderneming nog een andere (bij)baan hebt, kan het verstandig zijn hier in de rest van 2023 niet te veel tijd meer aan te besteden. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk meer tijd besteed aan andere activiteiten naast je eigen onderneming en zo niet aan de 50 procent-eis kunt voldoen.
Er is wel een uitzondering op deze 50 procent-eis, namelijk wanneer je pas net gestart bent als ondernemer. Wanneer je in de afgelopen 5 kalenderjaren minimaal 1 jaar geen eigen ondernemer was én maximaal twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast, hoef je niet aan deze eis te voldoen. Zo worden beginnende ondernemers, die hun onderneming eerst op willen zetten naast de zekerheid van een vaste baan, beter beschermd.
Meer eindejaarstips?
De komende weken delen we nog veel meer eindejaarstips met je. Dat doen we bijvoorbeeld voor Startende Ondernemers of rondom onze diensten Administratieve Begeleiding en Fiscale Begeleiding. Wil je niets van deze blogs missen? Volg ons dan op social media voor alle updates!
Wil je meer weten of heb je vragen over een van onze tips? Neem dan gerust contact met ons op, onze medewerkers helpen je graag verder.
END ©TvdW
Terug naar overzicht