Wat is de waarde van privégebruik van een fiets en hoe zit het met de accessoires? Lees alles hierover in onze nieuwste blog over de bijtelling voor een fiets van de zaak.
Wanneer is er sprake van een ter beschikking gestelde fiets van de zaak?
Er zijn een paar situaties waarin je als werknemer een fiets ter beschikking gesteld krijgt:
Dienstreizen
Als je de fiets alleen gebruikt voor zakelijke doeleinden, zoals dienstreizen, is er geen sprake van bijtelling. Maar zodra je de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer, dan komt de bijtelling voor een fiets van de zaak wel om de hoek kijken.
Waarde privégebruik fiets
De RAI Vereniging heeft een handige database opgezet waarin je de consumentenprijs van een fiets inclusief btw kunt opzoeken. Deze kun je vinden op www.bijtellingfietsvandezaak.nl. Hiermee bepaal je eenvoudig de waarde voor het privégebruik van de fiets.
Accessoires en fietsverzekering
Accessoires die met de fiets worden meegeleverd en deel uitmaken van de consumentenadviesprijs, vallen onder de bijtelling fiets van de zaak. Voor accessoires die niet bij de adviesprijs horen maar wel ter beschikking zijn gesteld, moet de werkgever de waarde bepalen aan de hand van de inkoopfactuur inclusief btw.
Kosten zoals een fietsverzekering, extra slot, tassensteun, of reparaties vallen onder intermediaire kosten. Deze hebben geen invloed op de bijtelling, maar zijn nog steeds belangrijk om in de gaten te houden.
Cafetariaregeling
Een leuke optie is de cafetariaregeling. Hiermee kun je afspreken dat je brutoloon ruilt voor een fiets van de zaak. Ook in dit geval kan de werkgever de bijtelling als eindheffingsloon aanwijzen, mits voldaan wordt aan de gebruikelijkheidseis.
Betalingen aan derden
Betalingen aan derden, zoals het thuis opladen van een elektrische fiets, komen niet in mindering op de bijtelling fiets van de zaak. Maar goed nieuws: de werkgever kan deze kosten onbelast vergoeden.
Overname fiets na afloop leaseperiode
Wil je de fiets overnemen na de leaseperiode? Dan moet de actuele waarde in het economisch verkeer worden vastgesteld. De werkgever mag uitgaan van een jaarlijkse waardevermindering van 20%. Na vijf jaar is de fiets meestal afgeschreven en is de restwaarde nihil.
©TvdW
Terug naar overzicht