Een thuiswerkvergoeding is een financiële bijdrage die je als werkgever geeft aan je werknemers om de extra kosten van thuiswerken te dekken. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor internet, elektriciteit, koffie, verwarming, en kantoormateriaal. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor de kosten die werknemers maken als ze thuiswerken.
Steeds meer bedrijven bieden een thuiswerkvergoeding aan hun werknemers. Maar hoe zit het precies met zo’n vergoeding, en wat moet je erover weten in 2024 en 2025? We vertellen het je in onze nieuwe blog.
Waarom een thuiswerkvergoeding?
Thuiswerken is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de maatschappij. Bijna de helft van de werknemers werkt wel eens vanuit huis. Thuiswerken heeft voordelen, zoals minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Ook voor werknemers zelf is thuiswerken vaak prettig, omdat ze bijvoorbeeld minder reistijd hebben en een betere balans tussen werk en privé kunnen vinden. Toch brengt thuiswerken extra kosten met zich mee. Daarom is een vergoeding steeds gebruikelijker geworden.
Hieronder hebben we een aantal extra kosten voor medewerkers onder elkaar gezet:
Is een thuiswerkvergoeding verplicht?
Nee, een thuiswerkvergoeding is wettelijk niet verplicht. Toch kan het zijn dat er afspraken zijn gemaakt in de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) over thuiswerken. Als dat zo is, moet je je als werkgever daaraan houden. Is er geen cao-afspraak? Dan mag je samen met je werknemers bepalen of er een vergoeding wordt gegeven en hoe hoog deze vergoeding is.
Let op: Als een werknemer zowel thuiswerkt als naar kantoor komt, kun je kiezen tussen een thuiswerkvergoeding of een reiskostenvergoeding voor die dag. Je mag ze niet allebei geven op dezelfde dag, tenzij de werknemer naar een andere locatie reist dan de vaste werkplek.
Thuiswerkvergoeding 2024 vs 2025
In 2024 kun je als werknemer een belastingvrije vergoeding van € 2,35 per dag krijgen als je thuiswerkt. Dit bedrag wordt niet belast, wat betekent dat je het netto ontvangt. Zelfs als je maar een deel van de dag thuiswerkt, mag de volledige vergoeding betaald worden.
Vanaf 2025 wordt dit bedrag iets verhoogd naar € 2,40 per dag.
De thuiswerkplekvergoeding
Naast een dagelijkse vergoeding voor het thuiswerken, kun je ook een eenmalige vergoeding geven om een thuiswerkplek in te richten. Dit kan bijvoorbeeld voor een bureau, bureaustoel, of laptop zijn. Via de werkkostenregeling (WKR) mag je dit onbelast vergoeden. Dit zorgt ervoor dat je werknemer een veilige en ergonomische werkplek thuis heeft.
Waarom een thuiswerkvergoeding regelen?
Steeds meer bedrijven bieden een thuiswerkvergoeding aan, ondanks dat dit niet verplicht is. Thuiswerken en een bijbehorende thuiswerkvergoeding zijn een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Werknemers waarderen de flexibiliteit en de financiële compensatie voor de extra kosten. Zo kunnen zij een betere werk-privébalans hanteren en tegelijkertijd zijn medewerkers ook nog productiever aan het werk. Bovendien kan het helpen om je medewerkers tevreden te houden en nieuwe mensen aan te trekken.
Roept dit vragen bij je op, en zou je graag advies willen? Neem dan contact op met ons TvdW team.
@tvdw
Terug naar overzicht