• Strengere controles op schijnzelfstandigheid vanaf 2025
  • Strengere controles op schijnzelfstandigheid vanaf 2025
  • Strengere controles op schijnzelfstandigheid vanaf 2025
Altijd up-to-date
13-09-2024

Vanaf 1 januari 2025 voert de Belastingdienst strengere controles uit op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die zelfstandigen (zzp’ers) inhuren voor werk dat eigenlijk door een werknemer uitgevoerd moet worden, lopen risico op boetes en extra belasting. In 2025 geldt er nog wel een overgangsperiode van een jaar. Tijdens dat jaar krijgen bedrijven die aantonen dat ze actief schijnzelfstandigheid aanpakken, geen boete.

In de deze blog vertellen we je meer over waarom het Kabinet deze regels willen invoeren en wat dit betekent voor zowel de zelfstandigen als bedrijven. Lees je weer met ons mee?

Waarom strengere regels?

Het kabinet wil de arbeidsmarkt eerlijker maken en schijnzelfstandigheid tegengaan. Dit zorgt namelijk voor oneerlijke concurrentie en ongelijke arbeidsvoorwaarden. Het komt vaak voor dat zelfstandigen als werknemer functioneren, maar niet dezelfde rechten krijgen. Ze dragen bijvoorbeeld niet bij aan sociale verzekeringen zoals de WW (werkloosheidsuitkering), wat leidt tot scheve verhoudingen.

Staatssecretaris Idsinga van Financiën benadrukt dat zelfstandige ondernemers die écht zelfstandig werken, niets te vrezen hebben. Bedrijven die echter schijnzelfstandigen inzetten om kosten te besparen, moeten hun werkwijze aanpassen. Zo herstelt het kabinet de balans op de arbeidsmarkt.

Overgangsperiode van een jaar

Om bedrijven de tijd te geven aan de nieuwe regels te wennen, geldt in 2025 een overgangsperiode. In dit jaar krijgen bedrijven die actief bezig zijn met het voorkomen van schijnzelfstandigheid geen boete. Dit biedt hun de kans om de juiste aanpassingen door te voeren zonder direct gevolgen te ondervinden van de strengere controles op schijnzelfstandigheid vanaf 2025.

Brief aan de Tweede Kamer

In een brief aan de Tweede Kamer leggen de staatssecretaris van Financiën en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit waarom de controles op schijnzelfstandigheid strenger worden. Het kabinet wil door duidelijke regels en betere handhaving de arbeidsmarkt toekomstbestendiger maken. De brief noemt drie belangrijke doelen:

  1. Een gelijker speelveld tussen verschillende contractvormen, zoals werknemers en zelfstandigen.
  2. Meer duidelijkheid over wanneer iemand als werknemer of als zelfstandige werkt.
  3. Betere handhaving op schijnzelfstandigheid.

Deze maatregelen moeten de zekerheid op de arbeidsmarkt vergroten en zorgen dat echte zelfstandigen hun werk eerlijk kunnen uitvoeren zonder oneerlijke concurrentie.

Geen modelovereenkomsten meer

Modelovereenkomsten, die bedrijven voorheen gebruikten om aan te tonen dat iemand als zelfstandige werkte, worden vanaf 2025 niet meer goedgekeurd. Wat op papier staat, blijkt niet altijd overeen te komen met de praktijk. Voortaan is de manier waarop daadwerkelijk gewerkt wordt, bepalend voor de vraag of iemand zelfstandige is of niet. als er nog een modelovereenkomst van kracht is in 2025, blijft deze nog wel gelden tot de afgesproken einddatum in de overeenkomst. na deze einddatum mag er alleen geen nieuwe modelovereenkomst gebruikt worden.

Wat betekent dit voor jou?

Als je écht zelfstandig werkt, verandert er niets. Werk je echter als zelfstandige maar functioneer je eigenlijk als werknemer, dan kan dit gevolgen hebben. Bedrijven moeten erop letten dat ze zelfstandigen op de juiste manier inzetten. De Belastingdienst helpt hierbij door informatiesessies, webinars en andere ondersteuning aan te bieden. Dit zorgt ervoor dat iedereen goed voorbereid is op de strengere controles op schijnzelfstandigheid vanaf 2025.

Eerlijkere arbeidsmarkt in zicht

De strengere controles op schijnzelfstandigheid vanaf 2025 maken de arbeidsmarkt eerlijker. Zelfstandige ondernemers kunnen blijven werken zoals ze gewend zijn, zolang ze echt zelfstandig opereren. Bedrijven die zzp’ers als werknemers behandelen, moeten hun werkwijze aanpassen om boetes te voorkomen. De overgangsperiode in 2025 biedt de tijd om de nodige veranderingen door te voeren, terwijl de Belastingdienst ondersteuning biedt om iedereen goed voor te bereiden.

 

Lees hier ook: TvdW – Zo bepaal je je uurtarief als zzp’er  – TvdW (twanvandewiel.nl)

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×