Uw adviseur Marcel Hoefnagel
Hebt u een sterk wisselend inkomen uit werk en woning? Dan betaalt u waarschijnlijk meer belasting dan wanneer u dat inkomen gelijkmatig verdeeld over drie jaar krijgt. Misschien kunt u wel gebruik maken van middeling!
Wat is middeling?
Met middeling berekent u uw gemiddelde inkomen over drie aaneengesloten kalenderjaren. Dit heet het middelingstijdvak. U rekent dan vervolgens hoeveel belasting u per jaar moet betalen. Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan die van de eerdere aanslagen? Dan hebt u mogelijk recht op een teruggaaf.
Voor wie is middeling bedoeld?
In de onderstaande situaties krijgt u waarschijnlijk belasting terug:
- U hebt na uw afstuderen een vaste baan gekregen en had naast uw studie een bijbaan.
- U hebt een ontslagvergoeding gekregen.
- U bent in de afgelopen jaren gestart of gestopt met werken.
- U werkt als freelancer of als ondernemer.
- U hebt onbetaald verlof opgenomen (bijvoorbeeld voor een sabbatical).
- U bent minder gaan werken.
Aan welke voorwaarden moet u voldoen?
- De middelingsregeling geldt alleen voor inkomen in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning).
- U kunt alleen middelen over een periode van 3 aaneengesloten hele kalenderjaren (het middelingstijdvak).
- U hebt over het hele middelingstijdvak belasting betaald in Nederland.
- Het middelingstijdvak heeft geen overlap met een ander middelingstijdvak.
- U moet uw verzoek om middeling doen binnen 36 maanden nadat alle aanslagen van de jaren die tot uw middelingstijdvak horen, onherroepelijk vaststaan. Krijgt u een navorderingsaanslag of een beschikking verliesverrekening voordat u uw verzoek hebt gedaan? Dan mag u hier misschien langer over doen.
- Een aanslag is onherroepelijk als de termijn van 6 weken voor bezwaar, beroep, hoger beroep of cassatie is verstreken.
- Hebt u in een kalenderjaar negatief inkomen uit werk en woning? Dan berekent de Belastingdienst €0 uit uw inkomen uit werk en woning
Hoe werkt middeling?
Bij middeling telt u de inkomens uit werk en woning van drie aaneengesloten jaren op. De uitkomst deelt u daarna door drie. Over de uitkomst daarvan – het gemiddelde inkomen – berekent u per jaar opnieuw de belasting. Is het totaal van de nieuwe belastingbedragen lager dan van de oude belastingbedragen? En is het verschil groter dan € 545? Dan kunt u belasting terugkrijgen.
Let op: De te middelen jaren mogen slechts eenmaal in de middelingsberekening worden betrokken. Dus middelt u de jaren 2014-2015-2016, dan mag u 2016 niet meer meenemen in uw volgend middelingstijdvak (2016-2017-2018). Anders zou u over 2016 twee keer middelen.
Denkt u dat middelen van toepassing is bij u en/of wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op en wij helpen u verder!
Deze informatie op Youtube bekijken?
Terug naar overzicht