• Stagevergoeding: hier heb je recht op
  • Stagevergoeding: hier heb je recht op
  • Stagevergoeding: hier heb je recht op
TvdW
15-05-2023

Veel studenten lopen voor hun studie een langere periode stage bij een bedrijf. Hierin kunnen ze vast de kneepjes van het vak leren, terwijl ze daarnaast kunnen blijven studeren. Hoewel een stage lopen soms op normaal werk lijkt, geldt dat niet zo voor de vergoeding van een stage. Heb je voor je stagevergoeding bijvoorbeeld recht op het minimumloon? Waar heb je wel recht op?

 

Geen minimumloon tijdens stagelopen

Doordat tijdens een stage de nadruk vooral light op het leren in plaats van op het werk zelf, gelden andere regels dan voor medewerkers wel volledig werken. Daarom heb je tijdens een stage geen recht op het minimumloon. Hoeveel je wel verdient met je stage, mag het bedrijf waar je stage gaat lopen grotendeels zelf bepalen.

 

Geen verplichte stagevergoeding nodig

Voor werkgevers is het niet verplicht om een stagevergoeding te geven aan een stagelopende student. Ze mogen dit doen, maar bepalen in dat geval ook zelf hoe hoog de vergoeding is. Hier zijn namelijk geen minimale of maximale bedragen voor vastgelegd. Het is als werkgever natuurlijk wel zo netjes om stagiairs een stagevergoeding uit te loven.

 

Achtergrond: stage draait om leren

Tijdens een stage is het de bedoeling om de stagiair te laten leren in een werkomgeving. In veel gevallen is een stage een vast onderdeel in de opleiding van de stagiair. Daarom wordt, in samenspraak met de opleidingsinstelling van de stagiair, een leerplan met leerdoelen opgesteld. Het stagebedrijf verzorgt tijdens de stage logischerwijs de begeleiding.

In tegenstelling tot de reguliere medewerkers, moeten de werkzaamheden van een stagiair niet direct gericht zijn op het produceren van goederen of diensten of het draaien van omzet. Er is een duidelijk verschil tussen een medewerker en een stagiair. Als het doel van je stage meer lijkt op werken als een reguliere medewerker, heb je wél recht op het minimumloon.

 

Lees ook: Stijging wettelijk minimumloon per 1 juli: dit verandert er

 

Controle door arbeidsinspectie

Om misbruik van stagiairs tegen te gaan, kan de Arbeidsinstantie optreden als controleur. Wanneer melding wordt gemaakt van misbruik en onderbetaling, kan de Arbeidsinstantie een controle instellen. Zo wordt gewaarborgd dat de werkzaamheden van een stagiair enkel beperkt zijn tot stagewerk in plaats van reguliere werkzaamheden en dat het negeren van het verplichte minimumloon niet onrechtmatig wordt ingezet.

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×