• SLIM-subsidie krijgt nieuw aanvraagtijdvak
  • SLIM-subsidie krijgt nieuw aanvraagtijdvak
  • SLIM-subsidie krijgt nieuw aanvraagtijdvak
Tvdw
29-02-2024

Binnenkort kunnen individuele mkb-ondernemingen weer SLIM-subsidie aanvragen. Met de SLIM-subsidie kunnen mkb-ondernemers een scholings- en/of ontwikkelingscultuur binnen de organisatie stimuleren. Het is namelijk de bedoeling om met de subsidie initiatieven die werknemers hun hele loopbaan helpen ontwikkelen op te zetten. Het nieuwe aanvraagtijdvak voor de SLIM-subsidie gaat morgen – 1 maart 2024 – al in.

 

Hoe werkt de SLIM-subsidie precies?

Vanaf 09.00 uur ’s ochtends is het aanvraagtijdvak voor de SLIM-subsidie geopend. Het tijdvak sluit op 28 maart, om 17.00 uur. Per aanvrager kun je één subsidieaanvraag doen. Hiervoor moet je je vooraf registreren via een online portaal.

 

Let erop dat je je aanvraag volledig en kloppend indient. Alleen complete aanvragen worden namelijk in behandeling genomen. Op deze pagina kun je zien aan welke eisen een goede aanvraag moet voldoen. Vervolgens wordt middels een loting bepaald in welke volgorde de aanvragen behandeld worden.

 

Wijzigingen binnen SLIM-subsidie

Hoewel de SLIM-subsidie op hoofdlijnen hetzelfde is gebleven, zijn wel een aantal optimalisaties doorgevoerd. We bespreken de belangrijkste wijzigingen hieronder met je.

 

Zo is het punt ‘Doorlichting van de onderneming’ uitgebreid. Je kunt nu ook subsidie aanvragen voor doorlichtingen andere ontwikkelbehoeften inzichtelijker maken. Daarmee kun je de bestaande leerrijke werkomgeving binnen je organisatie verder versterken.

 

Een nieuwe toevoeging is de zogeheten L&O (leer- en ontwikkelactiviteiten)-methode, met als doel voortaan duidelijker te bepalen of een methode om scholing en ontwikkeling te stimuleren binnen de SLIM-subsidie valt. Zo moeten nieuwe leer- en ontwikkelactiviteiten een structurele inbedding in het bedrijf krijgen. Verder moeten ze vooral gericht zijn op het vergaren van nieuwe vaardigheden, nieuwe kennis of nieuwe beroepshoudingen van werknemers in het bedrijf. Voorbeelden van deze methoden zijn online leeromgevingen en e-learnings. Een duidelijk overzicht vind je terug op deze website.

 

Ten slotte is er nog een kleine financiële aanpassing. Zo mag je voor externe adviseurs – die je inhuurt voor scholing en (persoonlijke) ontwikkeling – een uurtarief van 135 euro exclusief btw rekenen.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×