UPDATE 04-09-2023: Demissionair staatssecretaris Van Rij (Financiën) heeft aangekondigd dat onderstaande coulanceregeling niet langer op 1 oktober 2023, maar pas op 1 april 2024 ten einde komt. Tot die tijd blijft de Belastingdienst met een “welwillende blik” naar dergelijke saneringsverzoeken kijken. Let op: vanaf nu gaat de Belastingdienst van start met invorderingen bij ondernemers met grotere betalingsachterstanden. Verder blijven de regels voor deze regeling hetzelfde. Heb je als ondernemer dus schulden en wil je meer weten over deze regeling? Dan vertelt deze blog alles wat je moet weten wat betreft de versoepelde omgang met een saneringsakkoord. //
Als je als ondernemer je schulden niet kunt betalen, kun je een saneringsakkoord afsluiten. Dat is tot 1 april 2024 nog wat gemakkelijker vanwege de nasleep van de coronacrisis. De overheid gaat dan wat soepeler om met het accepteren van een dergelijk akkoord. Heb je dus schulden en wil je graag een saneringsakkoord sluiten? Dan is dit het moment!
Wat is een saneringsakkoord?
Bij een saneringsakkoord spreek je met verschillende schuldeisers af dat je slechts een deel van je totale schuld betaald. Je neemt hierin op welk bedrag je maximaal nog af gaat lossen op de bedragen die open staan. Vaak ligt dit maximale bedrag lager – of zelfs veel lager – dan het totaal.
Hoewel dit niet aantrekkelijk klinkt om te accepteren voor een schuldeiser, is er wel degelijk een voordeel. Als deelnemer in een saneringsakkoord, hebben zij namelijk eerder recht op een betaling bij een faillissement. Zij krijgen dus minder dan het totale bedrag, maar zijn wel eerder verzekerd überhaupt nog een bedrag te krijgen. Dat biedt hen dus meer zekerheid dan het niet afsluiten van zo’n saneringsakkoord, waardoor het akkoord voor beide partijen voordelig kan zijn.
Je kunt in principe een saneringsakkoord bereiken met elke schuldeiser; of dat nou een bank of een ander bedrijf is. Zelfs met de Belastingdienst kun je een saneringsakkoord aangaan. Zij zijn normaal wel strenger in de voorwaarden die ze hierin stellen. Zo willen zij als eerste betaald krijgen bij een faillissement en willen ze ook een dubbel uitkeringspercentage ontvangen dan dat andere schuldeisers krijgen. Tot april 2024 zijn zij echter soepeler in hun voorwaarden.
Overheid soepeler met regelgeving
Daar waar de overheid nu nog ten minste een dubbel uitkeringspercentage wil ontvangen dan andere schuldeisers, is dat tot 1 april 2024 gelijk met ten minste hetzelfde uitkeringspercentage. Dit is gedaan naar aanleiding van de coronacrisis. Aangezien deze nu grotendeels achter de rug is, wordt de tijdelijke aanpassing vanaf 1 april 2024 weer teruggedraaid naar hoe het eerder was. Daarom is het tot die tijd voor alle partijen nog aantrekkelijker om een akkoord te sluiten. Zij zijn welwillender om dit af te sluiten, omdat de Belastingdienst een minder groot percentage op snoept.
Hoe sluit ik een saneringsakkoord af?
Als je als zzp’er een saneringsakkoord af wil sluiten, neem je contact op met de gemeente. Zo kun je een zogeheten ‘minnelijk schuldsaneringstraject’ op laten starten.
Als rechtspersoon (bv, stichting, …) moet je zelf een saneringsakkoord regelen. Dit doe je door met al je schuldeisers in gesprek te gaan en hen een voorstel te doen. Zodra zij allemaal akkoord zijn, kun je een voorstel bij de Belastingdienst doen. Hiervoor gebruik je een formulier, waarin ook alle voorwaarden worden benoemd.
END
Terug naar overzicht