• De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor MKB en BV
  • De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor MKB en BV
  • De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor MKB en BV
TvdW

UPDATE 27-10-2023: Afgelopen nacht is het Pakket Belastingplan 2024 aangenomen door de Tweede Kamer. Met dit pakket gaatde afschaffing van de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting niet langer door zoals wel besproken in de Prinsjesdag plannen 2023 voor MKB en BV. Deze blijft dus bestaan. Ter compensatie van de misgelopen inkomsten is het maximumbedrag voor excessief lenen teruggeschroefd van 70.000 euro naar 500.000 euro. Daarnaast wordt het toptarief in het nieuwe schijvensysteem van Box 2 aangepast: dit gaat omhoog van 31% naar 33%. //

 

In deze blogserie zetten we alle belangrijke veranderingen aan de hand van Prinsjesdag 2023 voor je op een rijtje. Dit doen we aan de hand van onze eigen diensten. In deze blog bespreken we alle veranderingen die Prinsjesdag 2023 voor MKB en BV heeft. Lees je met ons mee?

 

Prinsjesdag 2023 voor MKB en BV: aftrekbare giften

Wat zijn giften, wat is aftrekbaar en wat niet?

Er bestaat soms nogal wat onduidelijkheid over welke zaken precies giften, sponsoring of zakelijke uitgaven zijn. De daaropvolgende vraag is wat wel en niet aftrekbaar is voor de winst. We nemen de drie belangrijkste zaken met je door.

Als je een stichting of verenging sponsort of hier reclame maakt, zijn dit zakelijke kosten. Deze kosten zijn standaard al aftrekbaar van de winst. Ook uitgaven voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) zijn zakelijke kosten en dus aftrekbaar.

Andere directe giften, waarvoor geen tegenprestatie geleverd wordt of waar geen belang voor het bedrijf bij komt kijken, gelden wel als gift. In de basis zijn deze niet aftrekbaar van je winst, met een kleine uitzondering. Die uitzondering komt nu echter ook te vervallen. Daar vertellen we je hieronder graag meer over.

 

Giftenaftrek vervalt per 1 januari 2024

Het Kabinet wil het systeem voor giften per 1 januari 2024 een stuk simpeler maken. Zo kan een gift vanuit een vennootschap met minder administratieve bijkomstigheden geregeld worden. Deze versimpeling heeft twee belangrijke gevolgen.

Per 1 januari 2024 kun je niet langer gebruik maken van de zakelijke giftenaftrek. Nu kun je bij een schenking aan een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) of SBBI (Steunstichting Sociaal Belang Behartigende Stichting) nog aftrekken van je winst. Dit geldt dan voor maximaal 50% van de winst in dat jaar, oplopend tot maximaal 100.000 euro. In 2024 komt deze regeling dus te vervallen.

Daarnaast wordt een niet-zakelijke gift aan zo’n ANBI of SBBi vaak gezien als een verkapte winstuitdeling aan de grootaandeelhouder. Deze giften komen namelijk binnen in diens persoonlijke Box 2 aangifte (Inkomsten uit Aanmerkelijk Belang), waardoor je daar nu nog dividend- én inkomstenbelasting over betaalt. Ook dit wil de overheid aan gaan passen, zodat de grootaandeelhouder over een dergelijke gift geen inkomsten- en dividendbelasting meer betaalt. Dit geldt niet wanneer de gift rechtstreeks door de vennootschap wordt gedaan – het betreft enkel niet-zakelijke giften – of wanneer de gift bestaat uit contant geld.

Let op: zakelijke uitgaven aan stichtingen, zoals sponsoring of reclame, blijven zakelijke uitgaven en om die reden aftrekbaar.

 

Lees ook: Aangifte schenkbelasting: deze 11 tips moet je weten

 

Box 2: wijziging tariefstructuur box 2

Box 2 binnen de inkomstenbelasting, inkomsten uit aanmerkelijk belang, werkte jarenlang met een vast tarief. Dit jaar is dat bijvoorbeeld 26,9%. 15% hiervan werd betaald door de bv waarin je aanmerkelijk belang had, de overige 11,9% zijn voor eigen rekening. Vanaf 2024 wordt het percentage opgedeeld in twee losse percentages.

Voor een inkomen uit aanmerkelijk belang tot en met €67.000 geldt sinds dit jaar een tarief van 24,5%. Dat is daarmee lager dan eerst. Inkomens hoger dan €67.000 worden dan echter belast met 31%, wat een flinke stijging is.

 

Wil je meer weten over deze verandering en hoe Box 2 bij de inkomstenbelasting precies werkt? Hier schreven we eerder al een blog over. Die lees je hier.

 

Lager percentage aanmerkelijk belang-verlies in belastingkorting

Wanneer de winst over het aanmerkelijk belang in een onderneming negatief is en je dus verlies maakt, mag je dit verlies omzetten in belastingkorting. Het percentage hiervoor is echter verlaagd. Voorgaande jaren was dit percentage telkens 26,90%. Vanaf 2024 geldt een percentage van 24,5%.

 

VPB-tarieven blijven gelijk

Hoewel de tarieven rondom de vennootschapsbelasting de afgelopen jaren flink hebben geschommeld, blijven ze dit jaar rustig. De tarieven uit 2023 worden namelijk één-op-één overgenomen voor 2024. Dat betekent dat het lage tarief een percentage van 19% blijft behouden. Vanaf een winstgrens van 200.000 euro gaat dit over naar het hoge tarief van 25,8%.

 

TvdW Blogt over Prinsjesdag 2023

Naast deze blog over de gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor MKB en BV, schrijven we ook over een aantal andere onderwerpen. Zo vertellen we je ook alles over de gevolgen voor ZZP’ers, loonadministratie, fiscale begeleiding en de kinderopvang!

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×