• Menselijke foutjes bij de aangifte steeds vaker beboet
  • Menselijke foutjes bij de aangifte steeds vaker beboet
  • Menselijke foutjes bij de aangifte steeds vaker beboet
TvdW
24-03-2025

 

Het opstellen van een belastingaangifte is lang niet altijd een eenvoudige opgave. Een fout is dan ook snel gemaakt. Hoewel de Belastingdienst fouten doorgaans pas bestraft bij opzet of grove schuld, lijkt de Belastingdienst in de praktijk steeds strenger te worden. Fouten worden vaak als strafbaar gezien, zelfs als er geen opzet in het spel is. Nieuwsgierig? Lees met ons verder!

 

Wanneer is een fout strafbaar?

Volgens de wet is een belastingaangifte alleen strafbaar bij opzet of grove schuld. In sommige gevallen kan een belastingplichtige een vergissing verklaren met een pleitbaar standpunt, wat een redelijke verklaring is voor de fout. In dit geval ontkomt de belastingplichtige aan een boete. De Belastingdienst lijkt tegenwoordig minder ruimte te geven voor dergelijke verklaringen, heeft de belastingkamer van de Hoge Raad bevestigd. Hierdoor ontstaat er een grijs gebied waar menselijke vergissingen soms als strafbare feiten worden gezien. Kleine fouten kunnen leiden tot boetes, zelfs zonder opzet. Dit creëert onzekerheid bij belastingplichtigen en belastingadviseurs over wat wel en niet strafbaar is, wat uiteraard niet wenselijk is.

Uitbreiding van boetemogelijkheden en standpunt overheid

Sinds 2014 heeft de Belastingdienst meer boetebevoegdheden. Niet alleen belastingplichtigen, maar ook belastingadviseurs kunnen boetes krijgen voor fouten in de aangifte. Dit vergroot de verantwoordelijkheid van fiscalisten om fouten te voorkomen. Hoewel de overheid stelt dat menselijke vergissingen niet bestraft moeten worden, legt de Belastingdienst vaak boetes op, zelfs voor onopzettelijke fouten. Dit roept vragen op over de rechtvaardigheid van deze aanpak.

Wat betekent dit voor belastingplichtigen?

Belastingplichtigen moeten zorgvuldig te werk gaan en fouten goed verklaren. Samenwerken met een ervaren belastingadviseur kan helpen boetes te voorkomen.

Conclusie

De Belastingdienst is strikter geworden in het bestraffen van fouten, zelfs als deze onopzettelijk zijn. Belastingplichtigen moeten zich bewust zijn van de risico’s en nauwkeurig werken om boetes te voorkomen. Toch blijft de vraag of het straffen van onopzettelijke vergissingen gerechtvaardigd is. Mocht je een boete hebben ontvangen en is deze in jouw ogen onterecht? Neem dan contact met ons op!

@tvdw

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×