• Let op: wijzigingen binnen KOR in 2025
  • Let op: wijzigingen binnen KOR in 2025
  • Let op: wijzigingen binnen KOR in 2025
TvdW
18-06-2024

In 2025 gaan een aantal regelingen binnen de kleine ondernemersregeling (KOR) op de schop vanwege de komst van een Europese variant van de KOR. Deze hebben onder meer te maken met btw. Maak je dus gebruik van de KOR of wil je hier gebruik van gaan maken? Lees dan deze blog om direct up-to-date te zijn over de wijzigingen die er in 2025 voor de KOR aan zitten te komen.

 

Wat houdt de KOR precies in? 

Ondernemers die een beperkte omzet hebben kunnen zichzelf laten vrijstellen voor de btw. Zo hoeven zij geen btw te verrekenen aan klanten en hoeven ze ook geen voorbelasting in aftrek te brengen. Op die manier hebben zij minder administratieve verplichtingen en wordt de boekhouding een stuk gemakkelijker. Deze regels zijn samengevat in de kleine ondernemersregeling, ofwel de KOR. 

 

Vooralsnog kan een in Nederland gevestigde ondernemer enkel de KOR in Nederland toepassen. Dat is nog niet mogelijk in een ander land, ook al voert die ondernemer hoofdzakelijk daar werk-gerelateerde activiteiten uit. De KOR-regeling is namelijk beperkt tot werkzaamheden binnen Nederland. Maar daar komt in 2025 verandering in. Dan treedt de Europese variant van de KOR in werking. Dan kunnen Nederlandse ondernemers wél in het buitenland gebruikmaken van een KOR-regeling. Deze aanpassing brengt echter in Nederland een aantal nieuwe verplichtingen met zich mee, vandaar dat er sprake is van wijzigingen in de Nederlandse KOR per 2025.  

 

Wil je meer weten over deze Europese variant van de KOR? Check dan deze blog

 

Administratieve verplichtingen voor Europese KOR 

Wil je vanaf 2025 gebruik maken van de KOR in een andere EU-lidstaat? Dan moet je rekening houden met de volgende voorwaarden: 

  • De jaaromzet is binnen de gehele EU niet hoger dan 100.000 euro. Is dit wel het geval, moet de ondernemer binnen 15 werkdagen een inspecteur inlichten; 
  • De omzet bedraagt niet meer dan de omzetdrempel binnen de lidstaat waar de onderneming de KOR toe wil passen. 

Houd er rekening mee dat de omzetdrempels om mee te kunnen doen aan de Europese KOR-regeling per lidstaat kunnen verschillen. De drempel kent wel een maximale waarde van 85.000 euro. Controleer dus goed of de jaaromzet van jouw bedrijf nog binnen de omzetdrempel van de lidstaat waarin je de Europese KOR-regeling toe wilt passen valt.

 

Naast deze voorwaarden zijn er ook administratieve eisen gesteld aan deelname voor de Europese variant van de KOR. De ondernemer moet: 

  • Kenbaar maken dat die gebruik wil maken van de KOR bij de Nederlandse inspecteur; 
  • In Nederland geïdentificeerd zijn door het achtervoegsel ‘EX’ 
  • Bij deelname aan de Europese Kor één maand na elk kwartaal (bijvoorbeeld in april voor het eerste kwartaal, of in juli voor het tweede kwartaal) de totale omzet – zowel binnen Nederland als binnen de gehele EU – doorgeven bij de inspecteur. 

 

Een groot voordeel van deze nieuwe regeling is dat een registratie bij de andere lidstaat niet langer noodzakelijk is. Daardoor hoeft in dit land ook geen btw-aangifte meer gedaan te worden. 

 

Wijzigingen aan Nederlandse KOR in 2025 

Met de komst van de Europese KOR gaan er bij de Nederlandse KOR een aantal zaken op de schop. Voor nu mag je de KOR pas op twee momenten opzeggen: zolang je niet meer aan de voorwaarden voor de KOR voldoet, of pas na drie jaar. De laatstgenoemde optie gaat vanaf 2025 van drie jaar terug naar twee jaar, zodat ondernemers meer bewegingsvrijheid hebben. 

 

Tegelijkertijd vindt er een aanpassing plaats rond de aftrek van voorbelasting. Heb je bijvoorbeeld vastgoed in Duitsland, maar ben je een in Nederland gevestigde ondernemer? Dan kun je – zolang je aan de voorwaarden voldoet – gebruik maken van de KOR in Duitsland. Je kan je voorbelasting dan niet aftrekken wanneer de kosten betrekking hebben op je vastgoed in Duitsland. Maar heb je daarnaast ook vastgoed in Nederland en maak je hier géén gebruik van de KOR? Dan blijft het aftrekken van btw op kosten die te maken hebben met het Nederlandse vastgoed wél mogelijk. 

 

Wanneer de tegenovergestelde situatie – zowel vastgoed in Nederland en Duitsland maar deelnemen aan de KOR in Duitsland – zich voordoet en de ondernemer in Nederland omzet behaalt, is er helemaal geen recht op de voorbelasting. Pas je de KOR dus toe op buitenlands vastgoed, moet je wel btw voldoen, maar kun je voorbelasting niet aftrekken. Let dus goed op in welke lidstaat je de KOR aanvraagt als dit voor jou van toepassing is.  

 

Onduidelijkheden KOR 

Het feit dat ondernemers voortaan in andere lidstaten van de EU een KOR-regeling kunnen toepassen, is mooi nieuws. Maar de regels zijn niet altijd even duidelijk, zoals bijvoorbeeld het geval is met vastgoed in verschillende landen. Kun je dus wel wat verduidelijking gebruiken, of ben je benieuwd waar de KOR voor jou het gunstigst is? TvdW houdt de ontwikkelingen rondom de (Europese) KOR goed in de gaten en denkt met je mee! Neem daarvoor gerust contact met ons op.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×