• Kinderopvangtoeslag 2024 definitief: dit zijn de bedragen
  • Kinderopvangtoeslag 2024 definitief: dit zijn de bedragen
  • Kinderopvangtoeslag 2024 definitief: dit zijn de bedragen
TvdW
27-10-2023

UPDATE 08-11-2023: De tarieven voor kinderopvangtoeslag zijn in 2024 verhoogd naar aanleiding van het amendement voorgesteld door GroenLinks en ChristenUnie. Verantwoordelijke minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat het Besluit Kinderopvangtoeslag 2024 daarom updaten. De nieuwe uurprijzen zijn als volgt: dagopvang 10,25 euro; buitenschoolse opvang 9,12 euro; gastouderopvang 7,53 euro. De extra stijging kost in totaal 508 miljoen euro. Dankzij hogere voorschotten worden de nieuwe uurtarieven al eerder aan ouders uitbetaald. //

 

Het Besluit Kinderopvangtoeslag 2024 is definitief gepubliceerd. In dit besluit staan de vastgestelde maximale uurtarieven voor kinderopvang en bijbehorende toetsingsinkomens die gelden in 2024. Er hebben geen wijzigingen plaatsgevonden vergeleken met het eerdere ontwerpbesluit. In deze blog nemen we je mee langs alle uurtarieven voor de kinderopvangtoeslag 2024.

 

Kinderopvangtoeslag 2024: uurtarieven per werkvorm

Elk jaar worden de uurtarieven en vergoedingen voor de kinderopslag geïndexeerd. Zo wordt voorkomen dat de prijzen en toeslagen voor kinderopvang achterblijven op maatschappelijke ontwikkelingen. Met de sterke inflatie van nu is dat bijvoorbeeld hard nodig.

In 2024 geldt voor de uurtarieven een indexatie van 6,01 procent. Dat betekent dat het uurtarief voor dagopvang met 53 cent stijgt, van 9,12 euro naar 9,65 euro. De buitenschoolse opvang kost nu 8,30 euro in plaats van 7,5 euro, een stijging van 0,45 cent per uur. Ten slotte de gastouderopvang: die stijgt van 6,85 euro naar 7,24 euro per uur (39 cent extra).

 

Lees ook: De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor kinderopvang

 

Motie tot extra verhoging van kinderopvangtoeslag

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, die volgen na Prinsjesdag, is ook nog een motie van GroenLinks en ChristenUnie aangenomen. Naar aanleiding van het plan om kinderopvang naar verloop van tijd gratis te maken, vallen verschillende financiële compensaties voor kinderopvang weg. Maar: dit gebeurt terwijl de kinderopvang nog niet gratis is. Vooral voor gezinnen met lage of middeninkomens is dit een bittere financiële pil. In deze motie pleitten beide partijen voor extra ondersteuning voor mensen met kinderen, die het met de stijgende prijzen extra zwaar hebben gekregen.

 

Met de motie zou bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag beter aan moeten sluiten bij de daadwerkelijke kosten die kinderopvang met zich meebrengt  Zo wil de overheid het verschil tussen de werkelijke tarieven en de toeslagen voor lage en middeninkomens dichten. De motie is inmiddels verwerkt in de amendementen op de Prinsjesdag-plannen, waardoor de extra verhoging al is opgenomen in de begroting voor komende periode. Dit amendement zou betekenen dat het tarief voor dagopvang verder doorstijgt naar 10,25 euro per uur (+12,4%). Ook de tarieven voor buitenschoolse opvang (naar 9,12 euro, +16,2%) en gastouderopvang (naar 7,53 euro, +9,9%) stijgen dan mee.

 

Dat lijkt goed nieuws, maar het plan moet eerst ook nog door de Eerste Kamer goedgekeurd worden. Vooralsnog lijkt daar geen meerderheid te zijn die de motie wil ondersteunen. Of de extra verhoging voor de kinderopvangtoeslag er dus daadwerkelijk komt, is nog even afwachten.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×