• Kabinet reageert op Hoge Raad: box 3-arresten 
  • Kabinet reageert op Hoge Raad: box 3-arresten 
  • Kabinet reageert op Hoge Raad: box 3-arresten 
Altijd up-to-date
02-08-2024

Begin juni liet de Hoge Raad in een uitspraak weten dat de plannen van het voorgaande kabinet rondom de Box 3-arresten in strijd was met de mensenrechten. Het kabinet reageert nu voor het eerst op deze uitspraak. Hierin verduidelijken ze de plannen en stellen ze een aantal vervolgstappen op om de problemen op te lossen. Benieuwd wat er in de reactie van het Kabinet op de Box 3-arresten van de Hoge Raad staat? We vertellen het je in deze blog!

 

Kamerbrief als reactie op box 3-arresten van Hoge Raad 

In een Kamerbrief laat staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst, Folkert Idsinga, weten dat voor een aantal zaken al opheldering is. Zo ontvangen belastingplichtigen vanaf half oktober een brief waarin ze terug kunnen zien welke zaken ze wanneer kunnen regelen.

Voor andere onderdelen uit het plan van het kabinet is nog wél een verdere uitwerking nodig. Hiervoor zijn al vervolgstappen inzichtelijk gemaakt, waaronder de periode waarin belastingplichtigen kunnen starten met het herstel.

 

Meer duidelijkheid over ‘werkelijk rendement’ 

In de Box 3-arresten van de Hoge Raad werd gesproken over het totale vermogen binnen Box 3; dus inclusief banktegoeden en spaargeld. Box 3 omvat zowel direct rendement (bijvoorbeeld uit rente, huur of dividend) als indirect rendement (bijvoorbeeld vanwege een waardeverandering uit WOZ-waarde van een woning). Het totaal aan direct en indirect rendement wordt het werkelijk rendement genoemd.

 

Dit werkelijk rendement moet volgens het arrest van de Hoge Raad jaarlijks vastgesteld gaan worden. Daarbij is verliesverrekening met andere jaren niet toegestaan. Kosten zijn niet aftrekbaar, op de rente op schulden na. Tegelijkertijd hoeven belastingplichtigen geen belastingrente te betalen als de aanslag na een bezwaar, beroep of wegens een ambtshalve vermindering omlaaggaat.

 

Beter informeren en nieuwe vervolgstappen namens kabinet 

Belastingplichtigen hebben in het nieuwe plan zelf de verantwoordelijkheid om aan te tonen dat het werkelijke rendement minder is dan het forfaitaire rendement dat ze hebben. Om belastingplichtigen daarmee te helpen, ontwikkelt de Belastingdienst een nieuw formulier. Met het Opgaaf Werkelijk Rendement kunnen zij dit online makkelijk regelen. Vanaf oktober 2024 gaat de Belastingdienst dit formulier verder toelichten in een informatiebrief.

 

Om dit formulier te ontwikkelen, is meer tijd en ICT-capaciteit nodig volgens de staatssecretaris. Daarbij kijkt men ook meteen naar handige functionaliteiten, zoals een partnerverdeling of een inzichtelijke verdeling tussen het werkelijke en forfaitaire rendement. Het definitieve formulier is vanaf de zomer van 2025 te gebruiken.

 

Aantal punten nog op te lossen

Nog niet alle tekortkomingen die bleken uit het arrest van de Hoge Raad zijn aangepakt door het kabinet. Zo moet het kabinet nog kijken hoe het eigen gebruik van onroerende zaken binnen het werkelijke rendement past. Ook de regels rondom waardeontwikkeling van een woning die een belastingplichtige gedurende een jaar verkoopt, staan niet vast. Daar gaat het kabinet de komende tijd mee aan de slag.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×