• Financiële uitdagingen bij een scheiding
  • Financiële uitdagingen bij een scheiding
  • Financiële uitdagingen bij een scheiding
Altijd up-to-date
01-10-2024

De zomer loopt op z’n eind, en juist in deze periode stranden veel huwelijken. Wist je dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uiteindelijk 1 op de 3 getrouwde stellen gaat scheiden? Een scheiding is niet alleen emotioneel zwaar, maar brengt ook veel financiële uitdagingen met zich mee. Toch weet 4 op de 10 mensen niet wat ze moeten regelen voor hun belastingzaken na een relatiebreuk.

 

In deze blog zetten we alles op een rijtje voor je welke financiële uitdagingen er komen kijken bij een scheiding en vertellen we de tips van de belastingdienst hoe je dit het beste kan regelen. Lees je weer met ons mee?

 

Welke financiële uitdagingen komen er kijken bij een scheiding?

Als je uit elkaar gaat, moet je een hoop regelen, zeker als jullie samen kinderen hebben of een koophuis. Naziema Bodha van de Belastingdienst raadt aan om een aantal belastingzaken meteen aan te pakken. Denk hierbij aan:

  • Het wijzigen of aanvragen van een voorlopige aanslag.
  • Beslissen of je samen of apart aangifte inkomstenbelasting gaat doen.
  • Het invullen van de scheiden-checklist, zodat je een goed overzicht hebt van je financiële situatie.

 

Maak en leg financiële afspraken vast

Het is niet verplicht om tijdens de scheiding financiële afspraken te maken, maar het is wel slim om te doen. Naziema adviseert om afspraken op papier te zetten, bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant. Zo voorkom je later misverstanden en zijn alle geldzaken goed geregeld.

Het is ook belangrijk om te kijken naar de belastinggevolgen van de scheiding. Bijvoorbeeld als je voor de helft eigenaar bent van een huis en de hypotheekrente betaalt voor je ex-partner, kan dat soms aftrekbaar zijn als alimentatie. Zorg er dus voor dat jullie afspraken maken over zaken als partner- en kinderalimentatie, pensioenverdeling, en belastingzaken. Denk hierbij ook aan het verdelen van belastingteruggaven of te betalen bedragen over de periode dat jullie nog samen waren.

 

Pas je voorlopige aanslag aan

Na een scheiding verandert je financiële situatie, wat gevolgen kan hebben voor hoeveel belasting je moet betalen of terugkrijgt. Door je voorlopige aanslag aan te passen, weet je waar je financieel aan toe bent en voorkom je verrassingen. Heb je nog geen voorlopige aanslag? Je kunt deze eenvoudig aanvragen via de website van de Belastingdienst.

 

Samen of apart belastingaangifte doen?

Veel mensen vragen zich af of ze samen of apart belastingaangifte moeten doen in het jaar van de scheiding. Volgens Naziema is samen aangifte doen vaak de handigste optie. Zo kun je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen, zolang het totaal maar 100% is. Dit kan voordelig zijn, maar maak wel eerst een proefberekening om te zien wat voor jullie situatie het beste werkt.

Lees hier meer over samen of apart belastingaangifte te doen.

 

Geef wijzigingen door

Het is belangrijk om wijzigingen in je situatie, zoals je inkomen of partneralimentatie, snel door te geven aan de Belastingdienst. Dit kan invloed hebben op toeslagen of je voorlopige aanslag. Zo voorkom je dat je later moet terugbetalen. Je kunt deze wijzigingen makkelijk doorgeven via ‘Mijn Belastingdienst’ en ‘Mijn toeslagen’.

 

Check de scheiden-checklist

Elke scheiding of situatie is anders, dit kan verwarrend zijn en veel vragen met zich meebrengen. Door de scheiden-checklist in te vullen op de website van de Belastingdienst kom je precies te weten wat er in jouw situatie belangrijk is om te regelen.

 

Meer weten? Kijk hier de blog over aangifte IB invullen na een echtscheiding.

 

@tvdw

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×