• Financiële problemen van je bedrijf oplossen
  • Financiële problemen van je bedrijf oplossen
  • Financiële problemen van je bedrijf oplossen
Altijd up-to-date
15-10-2024

Wist je dat 7% van de ondernemers te maken krijgt met financiële problemen? Dit kan in elke fase van je bedrijf gebeuren: van startups tot bedrijven die al vele jaren actief zijn. Gelukkig zijn er veel organisaties die je kunnen helpen. In deze blog lees je welke stappen je kunt nemen om je financiële zorgen aan te pakken en waar je hulp kunt krijgen. Lees je weer met ons mee?

 

Waar kun je terecht voor hulp en advies?

Het kan lastig en soms ongemakkelijk zijn om toe te geven dat jouw onderneming financiële problemen heeft. Het is echter wel belangrijk om dit toe te geven. Als je te lang wacht, kan de situatie alleen maar erger worden en loop je het risico dat je bedrijf failliet gaat. Er zijn verschillende plekken waar je hulp kunt zoeken:

 

  • Neem contact op met je gemeente
    Jouw gemeente kan je adviseren en helpen bij je financiële zorgen, of je nu net merkt dat je problemen hebt of al in de schulden zit. Zij kunnen samen met jou naar oplossingen zoeken. Dus neem vooral contact op met je gemeente voor advies en ondersteuning.

 

  • Gratis advies van Geldfit Zakelijk
    Geldfit Zakelijk biedt gratis hulp en tips over hoe je met geld omgaat in jouw situatie. Ze geven advies op maat en kunnen je doorverwijzen naar een expert. En het mooie is: je kunt anoniem contact met hen opnemen. Ze slaan je gegevens niet op, dus je zit nergens aan vast. Bel Geldfit op 0800-8115 voor persoonlijk advies.

 

  • Advies van het KVK Adviesteam
    Het KVK Adviesteam is er speciaal voor ondernemers die met financiële problemen te maken hebben. Zij kunnen je advies geven over hoe je schulden kunt oplossen of wat je kunt doen als je omzet daalt. Ze verwijzen je ook door naar organisaties die verder kunnen helpen.

 

Heb je belastingschulden? Neem contact op met de Belastingdienst

Als je je belastingen niet op tijd kunt betalen, is het belangrijk om direct contact op te nemen met de Belastingdienst. Hoe langer je wacht, hoe hoger de boetes kunnen worden. De Belastingdienst onderneemt namelijk actie om ervoor te zorgen dat de belastingschuld wordt betaald. Dit gebeurt onder andere door een betalingsherinnering te sturen of een aanmaning, als de betalingsherinnering genegeerd wordt. Dit wordt gevolgd door een dwangbevel, en tot slot kan de Belastingdienst beslag leggen op je eigendommen of banktegoed. Dit wil je uiteraard voorkomen! Daarom is het verstandig om indien mogelijk uitstel van betaling aan te vragen of een betalingsregeling te treffen.

 

Regelingen treffen voor de achterstanden van je vaste lasten

Heeft je onderneming moeite met het betalen van je vaste lasten, zoals huur, energie of verzekeringen? Geen zorgen, er zijn verschillende manieren om deze schulden aan te pakken.

  1. Schuldregeling aanvragen
    Als je eenmanszaak of VOF door schulden de vaste lasten niet meer kan betalen, kun je een schuldregeling aanvragen. Er zijn twee mogelijkheden. Bij een vrijwillige regeling probeert de gemeente afspraken te maken met je schuldeisers om je schulden op te lossen. Dit wordt ook wel een minnelijke schuldregeling genoemd. Lukt dit niet, dan kun je via de rechter de wettelijke schuldsanering (Wsnp) aanvragen. Dit kan ook als een schuldeiser je faillissement heeft aangevraagd.

 

  1. Surseance van betaling
    Als je onderneming tijdelijk schulden niet kan betalen, kun je bij de rechtbank uitstel van betaling aanvragen, ook wel surseance van betaling genoemd. Dit geeft je de tijd om je schulden op te lossen zonder dat je failliet gaat.

 

  1. Regeling via de WHOA
    Dreigt je bedrijf failliet te gaan? Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kun je samen met je schuldeisers afspraken maken om een faillissement te voorkomen. Dit kan door een akkoord te laten goedkeuren door de rechter.

 

Voorkom dat je problemen groter worden

Financiële zorgen kunnen erg stressvol zijn, maar het is belangrijk om snel te handelen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om uit de problemen te komen. Door op tijd hulp te zoeken, vergroot je de kans dat je je bedrijf kunt redden.

 

Als je merkt dat je financieel in de knoop komt, is het slim om zo snel mogelijk actie te ondernemen! Wil je meer weten of heb je hier meer hulp bij nodig? TvdW denkt met je mee, dus neem gerust eens contact met ons op!

 

Lees ook: TvdW – Persoonlijke financiële rust: essentieel voor zakelijk succes (twanvandewiel.nl)

 

@tvdw

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×