• De gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor toeslagen 
  • De gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor toeslagen 
  • De gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor toeslagen 
Altijd up-to-date
31-07-2024

Het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet – bestaande uit de partijen PVV, VVD, NSC en BBB – is er eindelijk doorheen. Hoewel het akkoord komende zomer nog verder in detail uitgewerkt moet worden, zijn een aantal zaken al wel duidelijk. Zo is bijvoorbeeld al inzichtelijk hoe het toeslagenstelsel er met de huidige kabinetsplannen uit komt te zien. In deze blog zetten we de belangrijkste gevolgen voor de toeslagen vanwege het hoofdlijnenakkoord voor je op een rij.

 

Toeslagen grotendeels gelijk onder hoofdlijnenakkoord: weinig gevolgen

Het hoofdlijnenakkoord brengt geen grote veranderingen teweeg binnen het toeslagenstelsel. Een aantal plannen van het vorige kabinet blijven bestaan, waaronder het direct willen financieren van de kinderopvangtoeslag. Toch gaat het toeslagenstelsel op sommige punten licht op de schop. Voor sommige toeslagen geldt dat er meer budget is vrijgemaakt, terwijl er bij andere regelingen juist minder geld beschikbaar is.

 

Kinderopvangtoeslag 

Het vorige kabinet was al begonnen met het hervormen van het stelsel voor de kinderopvangtoeslag. Dit was een indirect stelsel, waarbij de overheid eerst toeslagen uitkeerde aan ouders. Vervolgens betaalden deze ouders de toeslag aan kinderopvanglocaties. Om dit eenvoudiger te maken, is het plan dat deze toeslag voortaan rechtstreeks naar de instellingen gaat. Dit plan wordt voortgezet, waarbij kinderopvang zo goed als gratis wordt voor werkende ouders.

 

Meer weten over de hervorming van het stelsel voor de kinderopvangtoeslag? Check deze blog.

 

Tegelijkertijd is wel besloten de kinderopvangtoeslag niet langer te indexeren. De hoogte van de toeslag wordt dus niet langer aangepast aan bijvoorbeeld de inflatie. In het geval van inflatie kan dat op de lange termijn leiden tot hogere kosten voor ouders. Dat vertaalt zich dan in een hogere eigen bijdrage.

 

Kindgebonden budget 

Voor het kindgebonden budget maakt het kabinet 300 miljoen euro extra vrij. Dat betekent dat het budget per kind – dat ouders voor hun kinderen tot 18 jaar in kosten tegemoetkomt – omhoog zal gaan. Hoeveel het kindgebonden budget precies stijgt, is nog niet bekend.

 

Huurtoeslag

Ook voor de huurtoeslag wordt extra budget ingeruimd: dit verhoogt het kabinet met maar liefst 500 miljoen. Burgers met een huurwoning worden financieel dus extra tegemoetgekomen door het nieuwe kabinet.

Eerder dit jaar ging de huurtoeslag al een beetje omhoog. Meer weten? Dat vertellen we je in deze blog.

 

Definitief uitwerken van hoofdlijnenakkoord 

Aan het begin van deze maand heeft het kabinet een debat gevoerd over de nieuwe plannen in de Tweede Kamer. Daarbij gaf premier Schoof aan dat het kabinet een verdere uitwerking van de plannen zal presenteren op Prinsjesdag.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×