Het is weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting over 2024. Vanaf 1 maart kan je deze aangifte namelijk weer doen. Nextens geeft in een artikel aan dat de eerste aangifte al na 4 minuten binnen was bij de Belastingdienst. Het is goed om tijdig met je aangifte te beginnen, maar let wel een foutje is snel gemaakt! In deze blog geven we aan wat de 10 meest gemaakte fouten zijn bij de aangifte inkomstenbelasting, zodat jij ze niet meer maakt. Lees jij met ons mee?
1. Onvolledig invoer van gegevens
Controleer erg zorgvuldig alle ingevoerde gegevens, een foutje is namelijk snel gemaakt. Denk bij een rekeningnummer aan een omgekeerd getal of een nulletje teveel. Sommige van deze fouten kunnen serieuze gevolgen hebben, dus controleer dit goed.
2. Onterecht zorgkosten aftrekken
Kijk goed naar welke zorgkosten aftrekbaar zijn bij de aangifte. Veel zorgkosten zijn namelijk aftrekbaar, maar zeker niet alles. Tevens veranderen de regels omtrent aftrekbare zorgkosten regelmatig. Om fouten te voorkomen, hebben we hier enkele blogs over geschreven.
3. Te laat ingediende aangifte
Veel mensen hebben niet bepaald zin in het doen van aangifte en stellen het daardoor vaak uit. Echter, als je niet tijdig je aangifte indient kan dit leiden tot rentes en boetes. Zorg dus dat je de aangifte tijdig indient of tijdig uitstel aanvraagt.
4. Een onjuiste WOZ-waarde
De invoer van de juiste WOZ-waarde gaat ook regelmatig verkeerd. Je moet namelijk de peildatum van 1 januari van het voorgaande jaar gebruiken en niet die van het huidig jaar. Voor de aangifte over 2024 gebruik je dus de WOZ-waarde van 1 januari 2023.
5. Foute verwerking van de auto van de zaak
Ook het invullen van de bijtelling voor het privégebruik voor de auto van de zaak gaat regelmatig verkeerd. Zorg dus voor een juiste berekening van de bijtelling voor het privégebruik en zorg voor een sluitende kilometerregistratie.
6. Het niet of het onjuist opgeven van cryptocurrencies
Net zoals aandelen en obligaties geef je cryptobezettingen aan in box 3. Je geeft de waarde van de bezittingen op per 1 januari 2024. Ook als je minderjarige kinderen crypto bezitten, moet je dit optellen bij jouw bezittingen.
7. Een verkeerde invulling van pensioenuitkeringen
Indien je een pensioenuitkering ontvangt moet je dit niet aangeven onder het kopje “loon uit tegenwoordige dienstbetrekking”, maar onder het kopje “loon uit vroegere dienstbetrekking”.
8. Een onjuiste verdeling van vermogen tussen twee fiscaal partners
Bepaalde posten mag je verdelen tussen fiscaal partners. Denk hierbij aan jullie bezittingen, schulden, maar ook de hypotheekrenteaftrek. Een onjuiste verdeling van deze posten tussen fiscale partners kan resulteren in hogere belastingen. Zorg er daarom voor dat je de gemeenschappelijke posten zorgvuldig verdeelt om optimaal te profiteren van de beschikbare fiscale voordelen.
9. Het gebruiken van verouderde belastingregels
Belastingregels veranderen elk jaar en soms zelfs meerdere keren per jaar. Zorg er dan ook altijd voor dat je gebruikt maakt van de recente wetgeving. Ga er niet zomaar vanuit dat de regel die je de afgelopen jaren toepast dit jaar ook weer van toepassing is. Controleer dit eerst!
10. De kosten van een verbouwing als aftrekpost beschouwen
Bij het renoveren van je eigen woning kun je de kosten niet aftrekken van de belasting. Onder sommige voorwaarden mag je wel de rente op de lening voor de verbouwing in mindering brengen. Houd daar dus rekening mee.
Mocht je na het lezen van deze blog toch nog tegen bepaalde dingen aanlopen, twijfel dan niet en neem contact met ons op. Wij kijken graag met je mee en kunnen indien gewenst jouw aangifte uit handen nemen.
@tvdw
Terug naar overzicht