• De 10 meest gemaakte fouten bij Aangifte Inkomstenbelasting 
  • De 10 meest gemaakte fouten bij Aangifte Inkomstenbelasting 
  • De 10 meest gemaakte fouten bij Aangifte Inkomstenbelasting 
TvdW
24-03-2024

De jaarlijkse Aangifte Inkomstenbelasting staat alweer een tijdje voor je klaar. De Belastingdienst heeft het invullen hiervan steeds makkelijker proberen te maken, maar nog altijd is het een uitgebreide klus. Niet gek dus dat er nog altijd veel fouten mee gemaakt worden. Een foutje is snel gemaakt, maar kan wel een navordering of zelfs een boete betekenen. In deze blog zetten we de 10 meest gemaakte fouten binnen de Aangifte Inkomstenbelasting voor je op een rijtje, zodat jij deze niet meer hoeft te maken! 

 

Twijfel je nog of je de Aangifte Inkomstenbelasting zelf in wilt vullen, of uit wilt besteden aan een fiscale dienstverlener? Check dan de voordelen van beide opties in deze blog!

 

Fout 1: Verkeerde zorgkosten aftrekken 

Hoe het precies zit met het aftrekken van zorgkosten, blijft een lastig onderwerp. Binnen deze categorie worden de meeste fouten uit de Aangifte Inkomstenbelasting gemaakt. Zo denken veel mensen dat kosten voor de huisarts, tandarts of fysio aftrekbaar zijn. Dat is echter niet het geval: deze worden al vergoed door je zorgverzekeraar, dus mag je deze niet nog eens aftrekken.  

 

Meer weten over welke zorgkosten wel of niet aftrekbaar zijn? Daar schreven we eerder twee blogs over. Blog 1 check je hier, en via deze link lees je blog 2. 

 

Fout 2: Typefouten en onjuiste gegevens 

Een foutje is snel gemaakt. Het kan dus zomaar zijn dat je per ongeluk gegevens verkeerd invoert, door bijvoorbeeld bij je IBAN-nummer of een bedrag twee cijfers om te wisselen. Een simpele fout, maar eentje die wél grote gevolgen kan hebben. Gelukkig kun je fouten vaak herstellen, zelfs na het verzenden van je aangifte. Maar: voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus controleer alle velden die je handmatig invoert goed op wat je daadwerkelijk hebt ingevuld. 

 

Fout 3: Te laat aangifte doen 

In principe heb je twee maanden te tijd voor de Aangifte Inkomstenbelasting. Je moet deze namelijk voor 1 mei weer ingevuld aanleveren. Het kan zijn dat je hier niet op tijd een moment voor vrij kunt maken. In dat geval kun je uitstel aanvragen. 

 

Zorg er bij voorkeur voor dat je gewoon op tijd de aangifte invult. Als je te lang verzuimt, kun je een rentepercentage moeten betalen of zelfs een boete ontvangen.  

 

Fout 4: Auto van de zaak 

Veel werknemers rijden tegenwoordig een auto van de zaak. Dat betekent ook dat zij te maken krijgen met bijtelling voor het privégebruik van deze auto. Bij de Aangifte Inkomstenbelasting wordt vaak een te lage of zelfs helemaal geen bijtelling opgegeven, of wordt niet aan de voorwaarden voor bijtelling voldaan. Zo kun je onder bijtelling uitkomen wanneer je minder dan 500 kilometer per jaar met de auto rijdt, maar moet je hier wel een sluitende kilometeradministratie voor aanleveren.  

 

Daarnaast geven veel mensen hun auto van de zaak op als privévermogen, terwijl dit onjuist is. Dat levert regelmatig fouten in de Aangifte Inkomstenbelasting op. 

 

Fout 5: WOZ-waarde onjuist 

De WOZ-waarde van je huis moet je ook invullen bij de aangifte. Hier zit wel een regeltje achter dat veel mensen over het hoofd zien. Je moet namelijk rekenen met de WOZ-waarde van 1 januari 2022, en dus niet per 1 januari 2023. Houd hier dus rekening mee, zodat je deze veel gemaakte fout binnen de Aangifte Inkomstenbelasting voorkomt. 

 

Fout 6: Verkeerde rubriek bij pensioenen 

Ben je met pensioen en krijg je hiervoor een pensioenuitkering? Let dan goed op in welke rubriek je deze inkomsten plaatst. Hoewel je deze uitkering nu ontvangt en het logisch klinkt dat je deze daarom binnen ‘loon uit tegenwoordige dienstbetrekking’ plaatst, is dat fout. Je ontvangt deze uitkering omdat je vroeger in dienst bent geweest. Plaats je pensioenuitkering dus in de rubriek ‘loon uit vroegere dienstbetrekking’. 

 

Fout 7: Belastingschulden in Box 3 aftrekken 

Bij het berekenen van de belasting die je over Box 3 verschuldigd bent, is (de omvang van) je schuld binnen deze box van belang. Hiermee kun je namelijk de rendementsgrondslag berekenen. Je mag hierbij alleen schulden die het drempelbedrag overschrijden meerekenen. Voor 2023 geldt een drempelbedrag van 3.400 euro. 

 

Fout 8: Verbouwingskosten als aftrekpost 

Soms gebruiken huiseigenaren de kosten voor een verbouwing aan hun huis als aftrekpost. Dat is niet toegestaan, want de kosten voor een verbouwing zelf zijn niet aftrekbaar. De rente op een lening die je gebruikt om de verbouwing te betalen is wél aftrekbaar onder bepaalde voorwaarden. 

 

Fout 9: Vergoedingen na ontslag 

Na een ontslag ontvang je vaak een ontslagvergoeding of een transitievergoeding. Deze vergoeding leidt vaak tot problemen, bijvoorbeeld wanneer deze verkeerd gecategoriseerd wordt. Je hoort deze vergoeding te plaatsen onder ‘Pensioen en andere uitkeringen’. Ook vergeten werkgevers deze vergoedingen soms juist door te geven. Controleren daarom dus of alle gegevens volledig en kloppend zijn ingevoerd. 

 

Fout 10: Kosten voor advocaten bij alimentatie 

In het geval van een echtscheiding zijn vaak advocaten betrokken die kunnen helpen om partneralimentatie te krijgen. Je kunt de kinderalimentatie zelf niet aftrekken, maar partneralimentatie die je betaald hebt, is wel aftrekbaar. 

 

Veel ouders nemen de advocaatkosten die gemaakt zijn voor alimentatie ook mee als aftrekpost. Dat is onjuist: dit is namelijk geen bestaande aftrekpost. Je kunt dus enkel de betaalde partneralimentatie als aftrekpost gebruiken. 

 

Vragen of hulp nodig? 

Fouten bij de Aangifte Inkomstenbelasting zijn dus zo gemaakt, vooral wanneer je twijfelt wat je precies in moet vullen. Heb je dus vragen, kun je wel extra hulp gebruiken of wil je de Aangifte Inkomstenbelasting het liefst volledig uitbesteden? TvdW staat voor je klaar! Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen, neem dan contact met ons op.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×