Sinds 1 maart is het weer mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting over 2024 te doen. Tijdens de aangifte moet je onder andere gegevens doorgeven over je inkomen en spaargelden. Tegenwoordig hoef je hiervoor niet alles meer zelf in te vullen, aangezien de Belastingdienst veel dingen al vooraf voor je heeft ingevuld. Deze vooraf ingevulde gegevens moet je wel altijd controleren! Hoewel deze gegevens meestal kloppen, hoeft dat zeker niet altijd het geval te zijn. In deze blog leggen we je er alles over uit. Lees je weer met ons mee?
De vooraf ingevulde aangifte, of kortweg de VIA, is er al sinds 2012. In deze vooraf ingevulde aangifte heeft de Belastingdienst al het een en ander voor je ingevuld. Het aantal gegevens dat al gevuld is, is de laatste jaren flink toegenomen. Welke gegevens al vooraf zijn ingevuld verschilt per persoon. Het gaat in de meeste gevallen om banksaldi, loongegevens en/of de WOZ-waarde van je huis. De Belastingdienst krijgt deze informatie van de bank, de gemeente, en je werkgever.
Jij beschikt over deze vooraf ingevulde aangifte, maar ook wij als administratiekantoor kunnen gebruik maken van de VIA. Wij kunnen dit niet zomaar zien, want eerst moet daar een machtiging voor afgegeven worden. Dit gaat erg eenvoudig. Wij vragen namelijk de VIA aan bij de Belastingdienst waarna jij een brief ontvangt waarmee je dit kan bevestigen.
Deze vooraf ingevulde aangifte is dus erg handig en voorkomt het maken van fouten. Wel moet je deze gegevens altijd controleren voordat je de aangifte indient. Kom je een fout tegen? Aan de hand van de volgende stappen kan je aangifte verbeteren of aanvullen:
Stap 1: Log in en ga naar je aangifte
Log in via de volgende link en ga naar “Inkomstenbelasting”. Kies bij het onderdeel “belastingaangifte” en het jaar voor “Aangifte inkomstenbelasting doen”. Het aanpassen van gegevens of het aanvullen hiervan kan niet via de app.
Stap 2: Checken van de vooraf ingevulde gegevens
Indien je de aangifte voor het eerst opent, moet je eerst wat gegevens invullen voor je bij het tabje “Vooraf ingevulde gegevens” aankomt. Klik op “Bekijk” om de vooraf ingevulde gegevens te bekijken. Als je iets tegenkomt dat niet klopt, kan je dat niet gelijk hier corrigeren. Dat kan je pas later doen.
Stap 3: Het corrigeren van de gegevens
Indien je iets wilt aanpassen klik je door tot je bij het tabje aankomt dat je wilt aanpassen. Klopt er bijvoorbeeld iets niet met je bankrekeningnummer? Of heb je een rekening die niet staat aangegeven bij de vooraf ingevulde gegevens? Dan ga je naar het tabje “Bankrekening en en andere bezittingen” zoals weergegeven in onderstaande foto. Vervolgens pas je hier de informatie aan!
Stap 4: Het ondertekenen van de aangifte
Indien je alles hebt gecontroleerd en zo nodig hebt aangevuld, kan je de aangifte ondertekenen en verzenden naar de Belastingdienst.
Hopelijk hebben wij je met deze blog op weg geholpen met de aangifte inkomstenbelasting. Mocht je na het lezen van deze blog toch nog vragen hebben, twijfel dan niet en neem contact met ons op.
@tvdw
Terug naar overzicht