CO2-uitstoot verminderen en geld besparen door middel van de nieuwe rapportageverplichting? Sinds 1 juli 2024 is het verplicht om te rapporteren over het zakelijke woon-werkverkeer van je medewerkers, als je bedrijf meer dan 100 medewerkers heeft. De rapportageverplichting, ook wel de Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) genoemd, is bedoeld om de CO2-uitstoot te verminderen. Deze verplichting maakt deel uit van het ‘Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit’, een maatregel die is opgenomen in het Klimaatakkoord.
Benieuwd hoe je tegelijkertijd je bedrijf kan verduurzamen en geld kunt besparen? In deze blog delen we praktische strategieën om je CO2-uitstoot te verminderen en financieel voordeel te behalen.
CO2-reductiedoelen voor werkverkeer in Nederland
Nederland heeft zich toegewijd aan het verminderen van de CO2-uitstoot, waarbij de uitstoot van zakelijkverkeer en woon-werkverkeer ook wordt meegenomen. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil de CO2-uitstoot van deze verkeersstromen in kaart brengen. Momenteel wordt geschat dat zakelijkverkeer en woon-werkverkeer samen verantwoordelijk zijn voor meer dan 50% van de totale gereden kilometers in Nederland. Het doel uit het klimaatakkoord is om de CO2-uitstoot van de werkgebonden personenmobiliteit met 1,5 megaton te verminderen in 2030.
De werkgebonden personen mobiliteit
De term werkgebonden personenmobiliteit (WPM) verwijst naar de manier waarop individuen zich verplaatsen van en naar hun werkplek. Zo krijg je een betere indicatie hoeveel reistijd de medewerkers kwijt zijn om vanaf hun huis naar hun werkplek te komen, maar krijg je ook beter inzicht in het verbruik van brandstof en kun je op basis van deze resultaten zien wat verduurzaming zou betekenen voor jouw bedrijf.
Bespaar ook geld met duurzaam woon-werkverkeer
Door te kiezen voor duurzaam woon-werkverkeer voor je medewerker, kan je bedrijf hier ook geld mee besparen. Er zijn namelijk verschillende subsidies voor groen reizen.
Hieronder hebben we een aantal milieuvriendelijke reisopties toegelicht:
Elektrische (lease)-auto
Door te kiezen voor een elektrische auto bespaar je direct geld. Elektriciteit is namelijk over het algemeen goedkoper dan diesel of benzine. Daarnaast rijd je ook nog eens milieuvriendelijker. Een elektrische auto stoot bijna geen schadelijke uitlaatgassen uit waardoor je bijdraagt aan een schonere lucht en verminderde CO2-uitstoot.
Carpoolen
Als er dagelijks veel ongebruikte voertuigen voor je bedrijf staan, is carpoolen een optie. Zo verminder je het aantal ongebruikte voertuigen en verminder je de CO2-uitstoot.
Trein, bus en OV-fiets
Afhankelijk waar het bedrijf gevestigd is en de grootte van bedrijf kan het reizen van de trein, bus en OV-fiets verschillende voordelen bieden. De voordelen van reizen met het openbaar vervoer zijn verminderde CO2-uitstoot, maar daarnaast kan je er ook belastingvoordelen uithalen. Daarnaast besparen zowel bedrijven als de medewerkers op parkeerkosten.
Fiets van de zaak
Indien medewerkers een fiets van de zaak regelmatig gebruiken voor woon-werkverkeer is die fiets 100% fiscaal aftrekbaar. Dit geldt voor zowel elektrische fietsen als voor de gewone fiets. Fietsen is niet alleen duurzaam, maar draagt ook bij aan de gezondheid en het welzijn van medewerkers.
Als je medewerkers niet met de auto, maar met de trein of fiets laat reizen, dan bespaar je daar geld mee. Een vergoeding voor woon-werkverkeer met het openbaar vervoer is tussen de 40% en 70% goedkoper dan een lease-plan of autovergoeding. Daarnaast kan je op deze manier de CO2-uitstoot tot wel 35% verlagen. Meer informatie over de fiscale regeling voor ‘’fiets van de zaak’’ lees je hier.
Hoe werkt het rapporteren van de gegevens?
Vanaf 1 juli de gegevens te verzamelen voor het rapporteren van de werkgebonden personenmobiliteit. De gegevens moeten dan uiterlijk 30 juni 2025 ingeleverd zijn. Het inleveren van de rapporten doe je door het online formulier in te vullen via Mijn RVO.
Bekijk hier de handleiding voor het verzamelen van gegevens over de werkgebonden personenmobiliteit.
Heb je verder nog vragen over het rapporteren? Bekijk hier dan de veel gestelde vragen.
Lees ook: TvdW – City Deal Fietsen voor Iedereen: samenwerking om méér te fietsen – TvdW (twanvandewiel.nl)
@tvdw
Terug naar overzicht