• City Deal Fietsen voor Iedereen: samenwerking om méér te fietsen
  • City Deal Fietsen voor Iedereen: samenwerking om méér te fietsen
  • City Deal Fietsen voor Iedereen: samenwerking om méér te fietsen
TvdW
25-10-2023

Gemeenten, organisaties, bedrijven én het kabinet gaan met elkaar samenwerken om mensen op de fiets te helpen. Hun motto? “Iedereen die wil, moet op de fiets kunnen stappen”. In deze campagne focussen deelnemers echter niet op goede en veilige fietspaden, maar wél op goede, veilige en passende fietsen en de vaardigheden om te kunnen fietsen. Door met verschillende organisaties samen te werken onder de noemer ‘City Deal: Fietsen voor Iedereen’ hopen de deelnemers op nog meer fietsende Nederlanders.

 

Wie is de doelgroep van City Deal Fietsen voor Iedereen?

Bij de City Deal ligt de focus op mensen die zelf het fietsen niet kunnen organiseren. Dit zijn mensen die niet geleerd hebben hoe je moet fietsen of die geen fiets kunnen betalen. Ook kinderen spelen hierin een belangrijke rol.

Om de doelen van de City Deal te kunnen verwezenlijken, zijn 2 bedrijven, 6 maatschappelijk partners, 14 gemeenten en 3 ministeries betrokken. Zij gaan samen geld en tijd inzetten om de samenwerking tot een succes te maken. In totaal wordt zo’n 3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor verschillende projecten die fietsen in de stad, de wijk en op het platteland moeten stimuleren. Het budget wordt gedurende 4 jaar verspreid uitgegeven.

 

Lees ook: Nieuwe ‘Zo Gefietst’ campagne afgetrapt

 

Nederland Fietsland, maar niet iedereen

In Nederland zijn er meer fietsen dan inwoners: in totaal hebben we zo’n 23 miljoen fietsen. Toch heeft niet elke Nederlander een fiets. Zo’n 12% van alle inwoners ouder dan 6 jaar heeft op dit moment geen eigen fiets. 20% van alle Nederlanders fietst heel weinig of zelfs nooit. Redenen hiervan zijn vaak dat ze niet geleerd hebben om te fietsen, het fietsen niet eigen is gemaakt of omdat ze geen fiets hebben of kunnen betalen.

 

Voorbeelden van projecten binnen City Deal Fietsen voor Iedereen

De deelnemers binnen deze City Deal gaan allerlei verschillende projecten opstarten of uitbreiden. Zo voorziet Stichting Leergeld, een van de partners, al ongeveer 20.000 schoolgaande kinderen aan een eigen fiets. Ook de ANWB is aangesloten, die met hun Kinderfietsenplan tweedehands fietsen inzamelt, opknapt en weer uitdeelt aan kinderen die het nodig hebben. Met deze initiatieven moet fietsen voor vrijwel iedereen mogelijk worden.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×