Naar aanleiding van een uitspraak van het Hof van Justitie in de Europese Unie is er voortaan sprake van beperkte toegang tot UBO-registers. Ministers Kaag (Financiën), Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) dienden hiervoor een wijzigingswet in, die door de ministerraad werd aangenomen. Wat deze UBO-registers precies inhouden en wat er nu veranderd, lees je in deze blog.
Waar staat het UBO-register voor?
UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner. In een UBO-register staat daarom opgenomen wie de eigenaar van een organisatie is. Is er geen specifieke eigenaar, dan staat hierin opgenomen wie zeggenschap of een belang in de organisatie heeft. Deze lijsten helpen om criminele activiteiten te voorkomen of zelfs op te sporen. Als een bedrijf betrokken is bij bijvoorbeeld fraude, terrorismefinanciering of witwassen, is direct duidelijk wie bij de organisatie hoort.
Waarom is deze beperkte toegang tot UBO-registers nodig?
Vroeger had iedereen toegang tot UBO-registers omdat het systeem open en transparant moest zijn. Dit kwam de privacy van alle ingeschreven personen in de registers echter niet ten goede. Daarom werd dit een tijdje later al teruggedraaid tot slechts een handjevol belanghebbenden.
Met de wijzigingswet is nu duidelijk welke groepen definitief wel of geen toegang meer hebben tot UBO-registers. Zo is de privacy van ingeschreven personen beter te waarborgen, zonder dat het systeem haar waarde verliest.
Wie kan nu nog UBO-registers opvragen?
Na de wijzigingswet krijgen alle instanties die wettelijk moeten bijdragen aan het voorkomen of tegengaan van criminele activiteiten toegang tot UBO-registers. Dit zijn instanties als banken, notarissen of andere bevoegde autoriteiten. Daarnaast kunnen legitiem belanghebbende partijen ook toegang krijgen. Dat gaat dan om bijvoorbeeld pers of ngo’s.
Is de beperkte toegang tot UBO-registers al definitef?
Het huidige voorstel is nog niet definitief. Eerst heeft het wetsvoorstel openbaar gestaan ter consultatie. Dankzij de consultatie zijn een paar belangrijke aanpassingen doorgevoerd. De ministerraad is akkoord met de wijzigingswet, maar heeft de wet wel doorgezet naar de Raad van State. Die gaat er eerst haar advies over geven. Vervolgens komt de wet in de Tweede en Eerste Kamer terecht voor parlementaire behandeling. Pas daarna kan de wet definitief ingaan.
END ©TvdW
Terug naar overzicht