Vanaf 1 juli geldt voor veel belastingen een nieuw belastingpercentage. Voor alle belastingen gaat de belastingrente omhoog van 4% naar 6%. Dat betekent dus een stijging van maar liefst 50%. Enkel voor de bronbelasting en de vennootschapsbelasting blijft een ander percentage gelden. Zo blijft het percentage voor de vennootschapsbelasting (VPB) vast staan op 8%, naar aanleiding van een eerdere verhoging.
Wat is belastingrente precies?
Voor het betalen van allerlei belastingen is een uiterste betaaldatum opgesteld. Zo is bijvoorbeeld 1 mei een bekende datum waarop een aantal aangiftes voor belastingen binnen moeten zijn bij de Belastingdienst. Als je deze belasting vervolgens te laat of te weinig betaald, zit de Belastingdienst langer zonder het vooraf berekende bedrag.
Wanneer je te laat betaald, krijg je met belastingrente te maken. Dit is als het ware een vergoeding voor de Belastingdienst voor het feit dat ze langer op jouw geld moeten wachten. Vergelijk het met een lening: ook hier moet je rente betalen over geld dat eigenlijk niet van jou is. Dat is met het te laat betalen van belastingen net zo: eigenlijk is dat geld al van de Belastingdienst, maar jij houdt het langer in je bezit. Hier betaal je dus extra belasting over. Een handig overzicht van alle verschillende belastingen per soort belasting vind je op de site van de Belastingdienst.
De belasting wordt berekend over het totale bedrag dat je aan belasting moet betalen. Nu de belastingrente omhoog is gegaan, moet je dus meer betalen dan voorheen. Waar je voorheen een ‘boete’ van 400 euro op een belastingaanslag van 10.000 euro moest betalen, gaat dat vanaf 1 juli omhoog naar 600 euro. Dat is dus een flinke verhoging.
Belastingrente voorkomen
Nu de belastingrente omhoog is gegaan voor veel belastingen, is het dus zaak om hier zo min mogelijk mee in aanraking te komen. Dat kan gelukkig erg simpel door alle belastingen (ruim) op tijd te betalen aan de Belastingdienst.
We snappen echter dat dat niet voor elke ondernemer even makkelijk is. Niet iedere ondernemer is even goed op de hoogte van alle betaaltermijnen, heeft het druk of vindt belastingen veel minder leuk dan de kerntaken van het bedrijf. Daarom helpt TvdW je graag met al je administratieve zaken, waaronder ook het regelen van alle belastingaangiftes. Met onze Fiscale Begeleiding hoef jij je nooit meer zorgen te maken over het op tijd regelen van je belastingen!
Realistische aanslagen
Niet alleen te laat betalen kan leiden tot het moeten betalen van belastingrente. Een ander geval waarin je belastingrente moet betalen, is wanneer de voorlopige aanslagen niet realistisch zijn. Bij deze voorlopige aanslagen rekent de Belastingdienst alvast uit wat de uiteindelijke, totale aanslag zal zijn. Als deze enorm afwijkt van de voorlopige aanslagen en je ineens een stuk meer moet betalen, kan de Belastingdienst je alsnog belastingrente rekenen.
Dit is gelukkig ook simpel te voorkomen door te zorgen dat je je voorlopige aanslagen altijd realistisch vast stelt. Neem dus reële bedragen, zodat je aan het einde van een termijn niet ineens wordt verrast met een veel hoger bedrag én extra rentebelasting om te betalen.
Eerdere verhogingen teruggedraaid
Eerder dit jaar ging de belastingrente al omhoog voor de vennootschapsbelasting en de bronbelasting. Die was met 8% al flink hoger dan de andere belastingen, maar zou zelfs nog doorstijgen naar 10,5%. Die verhoging is teruggedraaid door het kabinet: zij wilden alle belastingrentes nog eens goed onder de loep nemen. Voor de huidige aanpassingen van 4% naar 6% is helaas nog niet bekend of deze stijging uiteindelijk wel door gaat, of onder het aanpassingsplan van het kabinet ook nog even in de ijskast wordt gezet.
Terug naar overzicht