De premiepercentages voor alle verschillende sociale verzekeringen (werknemersverzekeringen en volksverzekeringen) in 2024 zijn bekend. Benieuwd naar de nieuwe percentages en wat er verandert ten opzichte van dit jaar? In deze blog vertellen we je alles over de percentages voor de sociale verzekeringen van 2024! We onthullen alvast een belangrijk bedrag: het maximumpremieloon in 2024 is vastgesteld op 71.628 euro.
Hoe werken percentages voor sociale verzekeringen 2024?
Over je inkomsten uit loon moet je verschillende premies betalen voor werknemersverzekeringen en volksverzekeringen. Al deze verzekeringen samen noemen we volksverzekeringen. Hoeveel je aan premie moet betalen, hangt af van het percentage dat er in een bepaald kalenderjaar aan een verzekering gekoppeld is. De Belastingdienst bepaalt uiteindelijk welke percentages aan welke verzekeringen worden toegekend.
Voor werknemers in loondienst draagt je werkgever deze premies direct af. Mensen die een uitkering ontvangen hoeven ook niets te doen. Dan regelt de uitkeringsinstantie het betalen van de premies. Als je niet in loondienst bent en een eigen woning hebt, kun je de premies verrekenen met de aangifte voor je inkomstenbelasting.
Vastgestelde percentages sociale verzekeringen 2024
In onderstaand overzicht nemen we je mee langs de meest belangrijke percentages voor de sociale verzekeringen in 2024.
AOW: in 2023 geldt voor de Algemene Ouderdomswet een percentage van 17,90%. Dit percentage mag maximaal 18,25% bedragen. Toch heeft de Belastingdienst besloten in 2024 de 17,90% van de afgelopen jaren te behouden, ondanks de toenemende druk op het pensioenstelsel.
ANW: voor de Algemene Nabestaandenwet blijft het percentage, net als in 2023, vastgesteld op 0,10%.
AWf: binnen de AWf (Algemeen Werkeloosheidsfonds) kent de Belastingdienst twee verschillende percentages. Een hiervan is de lage premie, die wordt berekend over contracten met onbepaalde tijd, contracten voor beroepsbegeleidende leerweg, loon van werknemers tot 21 jaar en uitkeringen. Die is voor 2024 vastgesteld op 2,64%. Voor de hoge premie, die wordt berekend op alle andere dienstbetrekkingen en flex-contracten, geldt een percentage van 7,64%.
Ufo: het Uitvoeringsfonds krijgt dit jaar een percentage 0,68% toegewezen.
Aof: ook het Arbeidsongeschiktheidsfonds kent een hoog en een laag tarief. Het lage premiepercentage geldt voor kleine werkgevers. Je komt in aanmerking voor dit lagere percentage wanneer je twee jaar vóór het huidige kalenderjaar niet meer dan 25 maal het maximumpremieloon aan lonen hebt betaald. In dat geval betaal je 6,18% aan premie voor de Aof. Kom je niet in aanmerking als kleine werkgever, betaal je 7,54% volgens het hoge tarief.
Kinderopvangtoeslag: de premie voor de kinderopvangtoeslag is een opslag bovenop de premie van het Arbeidsongeschiktheidsfonds. Dit is vastgesteld op 0,50% voor 2024.
Wil je een overzicht zien van de percentages van 2023? Bekijk dan deze blog.
END ©TvdW
Terug naar overzicht