Ben je in 2023 gescheiden van je partner? Dat is een vervelende periode voor jullie allebei, maar het werkt ook door op hoe jullie de Aangifte Inkomstenbelasting in moeten vullen. Hadden jullie bijvoorbeeld samen een koopwoning, of waren jullie elkaars fiscale partner? Dan heeft jullie echtscheiding gevolgen voor het invullen van de Aangifte IB. In deze blog bespreken we 5 punten waar je na een echtscheiding rekening mee moet houden om de aangifte voor jullie allebei zo goed mogelijk af te ronden.
1: Wanneer eindigt fiscaal partnerschap binnen Aangifte IB na echtscheiding?
Het fiscale partnerschap dat voortvloeit uit een huwelijk of geregistreerd partnerschap stopt zodra jullie het scheidingsverzoek of verzoek tot ontbinding van het geregistreerd partnerschap hebben ingediend. Daarnaast mogen jullie niet langer op hetzelfde adres wonen.
Woonde je wel samen, maar waren jullie niet getrouwd? Dan vervalt de eerste regel en eindigt jullie fiscaal partnerschap op het moment dat jullie allebei op een ander adres staan ingeschreven.
Zijn jullie in 2023 gescheiden? Dan hebben jullie twee opties. Je kunt de aangifte zelfstandig doen, of nog in overleg met je ex-partner. In dat laatste geval mogen jullie nog samen als fiscaal partners de aangifte doen. Hierbij moeten jij en je ex-partner dan wel allebei actief overleggen met elkaar, omdat van beide partijen de inkomensgegevens en gegevens rondom de koopwoning en spaartegoeden nodig zijn.
2: Kiezen voor laatste aangifte als fiscale partners
Het nog één keer doen van Inkomstenbelasting als fiscale partners kan verschillende voordelen hebben boven het doen van aangifte als individu. Op die manier kunnen jullie inkomsten en eventuele aftrekposten gunstiger verdelen. Hierbij kun je elke mogelijke verdeling aanhouden, zolang het totaal uitkomt op 100%.
Jullie kunnen apart van elkaar aangifte doen, al vervalt dan wel de mogelijkheid tot het zo optimaal mogelijk verdelen van jullie inkomsten én neemt de kans op fouten onderling toe. Houd in dit geval ook rekening met de gevolgen van toeslagen, heffingskortingen of drempelbedragen die anders berekend worden nu je zonder fiscaal partner aangifte doet.
Twijfel je of je alleen of met je ex-partner aangifte wil doen? Daar kan deze pagina van de Belastingdienst misschien bij helpen. Alle mogelijkheden staan op een rijtje, evenals een proefberekening voor de bedragen binnen de Aangifte Inkomstenbelasting met en zonder fiscale partner.
3: Gezamenlijke koopwoning? Aftrekbare hypotheekrente
Hadden jullie een gezamenlijke koopwoning? Controleer dan goed wie de hypotheekrente mag aftrekken. Dat hangt onder meer af van wie eventueel in het huis blijft wonen, van wie het huis op papier is en hoe lang het geleden is dat één van jullie het huis verliet. Zelfs als geen van jullie in het huis blijft wonen, kun je maximaal 2 jaar de hypotheekrente aftrekken.
4: Partneralimentatie aangeven
Veel ex-partners krijgen na hun echtscheiding te maken met partneralimentatie. Ook dit is een gevolg van een echtscheiding dat je moet aangeven in de Aangifte IB. Heb je partneralimentatie ontvangen, moet je dat aangeven als inkomen. Heb je partneralimentatie betaald, is dat af te trekken in de belasting.
Let op: gaat het om kinderalimentatie? Dan mag je dit in geen enkel geval aftrekken of bijtellen.
5: Afspraken vastleggen
Om onduidelijkheid te voorkomen, is het verstandig gegevens rond de Aangifte IB goed vast te leggen in overleg met je ex-partner. Denk dan aan bijvoorbeeld belastingen of toeslagen. Wijkt een van jullie vervolgens van deze regels af? Dan kun je altijd op deze afspraken terugvallen, of de aanpassing beter aanpassen in je eigen aangifte.
Meer tips nodig?
Omdat een echtscheiding veel gevolgen heeft op de Aangifte IB, heeft de Belastingdienst voor dit onderwerp verschillende pagina’s met tips opgezet. Zo is er een speciale checklist die je kunt gebruiken na het echtscheiding die inzicht geeft in welke zaken nog geregeld moeten worden. Ook is er een algemene pagina met nog meer informatie. Er is zelfs een podcast-aflevering rond dit onderwerp uitgebracht. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd hulp aanvragen. Ook bij TvdW helpen we je natuurlijk graag verder!
©TvdW
Terug naar overzicht