December is niet alleen de periode van de jaarafsluiting en terugblikken op afgelopen jaar, maar in veel gevallen ook de tijd van vooruitkijken. De voorlopige aanslagen die deze maand worden verstuurd, sluiten daar goed bij aan. Veel burgers en ondernemers ontvangen aan het einde van het jaar (of aan het begin van het volgende jaar) zo’n aanslag op de mat, maar hoe werkt dit precies? En wat is het voordeel van een voorlopige aanslag? Wij leggen het je uit in deze blog!
Wat is een voorlopige aanslag precies?
De voorlopige aanslag is een schatting van de Belastingdienst over de kosten en inkomsten die je het komende jaar gaat hebben. Dit is gebaseerd op gegevens die de Belastingdienst op dat moment voor handen heeft.
Met zo’n aanslag kun je als burger of ondernemer je inkomstenbelasting al eerder betalen of ontvangen. Dat helpt je om meer grip op je financiën te houden: je hoeft een minder groot bedrag in één keer te betalen of minder lang te wachten tot je tegemoetkoming is bijgeschreven.
Controleer je gegevens en pas aan waar nodig
Doordat een voorlopige aanslag wordt gebaseerd op gegevens die de Belastingdienst op dat moment van jou voor handen heeft, kan het zijn dat de aanslag niet helemaal klopt. Daarom moet je altijd controleren welke gegevens gebruikt zijn.
Ben je bijvoorbeeld meer gaan werken, of krijg je een hoger loon? Ben je getrouwd, gaan samenwonen of juist gescheiden? Heb je je eigen onderneming gestart? Dat zijn allemaal zaken die een flinke invloed hebben op je aangifte inkomstenbelasting. Door de verouderde gegevens bij de Belastingdienst klopt de aanslag in dat geval dus niet. Zie je zaken in de aanslag die niet meer up-to-date zijn? Dan kun je deze wijzigen. Op die manier houd je een betere grip op je belastingzaken.
De toekomst van de voorlopige aanslag
De voorlopige aanslag is dus een mooi middel om burgers en ondernemers te helpen bij hun financiële administratie. Hoe gaat dat in de toekomst? De Belastingdienst blijft bezig om de aanslag te verbeteren. Zo is de inhoud van de voorlopige aanslag een stuk eenvoudiger te lezen dan eerst, dankzij het project ‘Begrijpelijke Brieven Belastingdienst’. Daarnaast kun je in de toekomst aangeven of je de voorlopige aanslag via de post wilt blijven ontvangen, of dat je deze digitaal toegestuurd krijgt.
Hoe gaat dat voor startende ondernemers?
Voor startende ondernemers werkt de voorlopige aanslag nét even anders, met andere belangrijke aandachtspunten. Je krijgt namelijk niet automatisch een aanslag op de mat, maar moet deze zelf aanvragen. Daar schreven we al eerder een uitgebreide blog over. Ben je startende ondernemer en wil je hier meer over weten? Check dan zeker deze blog!
©TvdW
Terug naar overzicht