In de blog van vorige week hebben we het over de fiscale eenheid vennootschapsbelasting gehad. Echter, is er niet alleen een fiscale eenheid voor de VPB, maar bestaat er ook een fiscale eenheid voor de omzetbelasting (BTW). In deze blog vertellen we je meer over deze fiscale eenheid BTW.
Wat is de fiscale eenheid omzetbelasting?
Net zoals bij de fiscale eenheid VPB geldt als standaard dat elke B.V. als zelfstandig belastingplichtige wordt gezien door de Belastingdienst. Wanneer er tussen twee B.V. ’s een fiscale eenheid is voor de BTW, hoeven de onderlinge verrichte diensten of leveringen van een goed niet belast te worden met BTW. Dit betekent dat de fiscale eenheid één Btw-aangifte doet voor alle ondernemingen samen.
Situatie 1
Bedrijf A en bedrijf B vormen een fiscale eenheid, bedrijf C niet. Bedrijf A levert goederen aan bedrijf B, bedrijf A hoeft geen BTW in rekening te brengen aan bedrijf B omdat het een fiscale eenheid is.
Situatie 2
Bedrijf B levert goederen aan bedrijf C. Nu moet bedrijf B wel BTW in rekening brengen aan bedrijf C, omdat hier geen sprake is van een fiscale eenheid.
Voorwaarden fiscale eenheid OB
Net als bij de fiscale eenheid VPB moet je voor de fiscale eenheid OB aan een aantal voorwaarden voldoen:
Verwevenheid
Vooral de eerste voorwaarde, verwevenheid op financieel, organisatorisch en economisch gebied, verdient nog wat extra toelichting.
Let op!
Om een fiscale eenheid voor de BTW aan te gaan, moet eerst een verzoek worden ingediend bij de Belastingdienst. Anders is het niet mogelijk om een fiscaal gezamenlijke aangifte te doen!
Naast de hierboven beschreven fiscale gevolgen, zijn er nog meer (gedetailleerdere) fiscale gevolgen van toepassing bij een fiscale eenheid. Wilt u hier meer over weten? Twijfel niet en neem contact met ons op via 0416 33 77 93!
Terug naar overzicht