De belastingdienst zorgt voor meer handhaving op schijnzelfstandigheid per januari 2025, met name in de zorgsector. Dit betekent dat zorginstellingen en zelfstandige zorgverleners meer aandacht moeten besteden aan de manier waarop zzp’ers worden ingezet. Schijnzelfstandigheid is een situatie waarin iemand officieel als zelfstandige werkt, maar in de praktijk als een werknemer functioneert. Bedrijven en opdrachtgevers lopen het risico op boetes als zij zich niet aan de regels houden.
We hebben alle belangrijke informatie voor je op een rijtje gezet. Lees je weer met ons mee?
Stabielere werkomgeving creëren
De afgelopen jaren is het aantal zzp’ers in de zorg sterk gestegen. Dit heeft geleid tot een onbalans tussen vast personeel en flexwerkers. Veel zorginstellingen huren zelfstandigen in om tijdelijke pieken op te vangen, maar in sommige gevallen zetten ze zelfstandigen voor langere periodes in voor functies die eigenlijk bij een werknemer in loondienst passen. Dit zorgt niet alleen voor onduidelijkheid, maar kan ook nadelige gevolgen hebben voor de continuïteit en kwaliteit van de zorg.
Door meer handhaving op schijnzelfstandigheid wil de overheid deze situatie aanpakken. Dit draagt bij aan een stabielere werkomgeving, met minder onzekerheid voor zowel werkgevers als werknemers. Het doel is om een betere balans te creëren tussen vaste medewerkers en flexwerkers. Deze aanpassing zal ook de kwaliteit van de zorg ten goede komen.
Wat verandert er per 2025?
De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die de regels rondom zzp’ers regelt, wordt vanaf 1 januari 2025 weer volledig gehandhaafd. Dit betekent dat de Belastingdienst de handhaving op schijnzelfstandigheid opnieuw zal toepassen. Dit gebeurt door controles om te zien of iemand echt als zelfstandige werkt, of dat er sprake is van een verkapt dienstverband. Ook zal er strenger toezicht zijn op zzp’ers die in feite als werknemers fungeren, zonder de bijbehorende verplichtingen. Als een zzp’er in feite als werknemer werkt, kunnen zowel de zorginstelling als de zzp’er boetes en naheffingen krijgen.
Er komt een overgangsperiode van één jaar, waarin zorginstellingen en zzp’ers nog geen boete krijgen als ze laten zien dat ze stappen ondernemen om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Lees hier de brief aan de Tweede en Eerste Kamer over het stoppen van de handhavingsmoratorium.
Wat betekent dit voor zzp’ers in de zorg?
Veel zorg-zzp’ers maken zich zorgen dat ze gedwongen worden om terug in loondienst te gaan. Uit onderzoek blijkt echter dat het aantal zzp’ers dat daadwerkelijk de zorg zou verlaten door deze veranderingen beperkt is. Veel zzp’ers zullen waarschijnlijk hun contracten aanpassen om te voldoen aan de regels, of blijven werken als zelfstandige in situaties waarin dit wél is toegestaan.
Voor zzp’ers is het belangrijk om goed te kijken naar hun relatie met hun opdrachtgever. Als je als zelfstandige werkt, maar structureel hetzelfde werk doet als je collega’s in loondienst, kan de Belastingdienst dit als schijnzelfstandigheid zien. kijk hier voor voorbeelden per beroepsgroep.
Wat betekent dit voor zorginstellingen?
Zorginstellingen zullen vanaf 2025 strenger moeten controleren op de inzet van zzp’ers. Het inhuren van zelfstandigen blijft mogelijk, maar het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de aard van de werkzaamheden. Het doel is om ervoor te zorgen dat alleen voor tijdelijke of specialistische taken zelfstandigen worden ingezet, terwijl reguliere functies worden vervuld door medewerkers in loondienst.
De Overheid is er van overtuigd dat het de zorginstellingen zal helpen om een betere balans te vinden tussen vast personeel en flexwerkers, wat uiteindelijk de kwaliteit en continuïteit van zorg verbetert. Ben jij zzp’er in de zorg en roept dit vragen bij je op? Hier krijg je antwoord op de meest gestelde vragen.
Een stap vooruit voor de zorg
Door de balans te herstellen tussen vast personeel en zzp’ers hoopt de overheid de vicieuze cirkel van steeds meer zzp’ers in de zorg te doorbreken. Dit draagt bij aan een stabielere arbeidsmarkt en een hogere kwaliteit van zorg. De Belastingdienst ondersteunt zorginstellingen en zzp’ers in deze overgang met informatiesessies, webinars en praktische hulp.
Lees ook: TvdW – Strengere controles op schijnzelfstandigheid vanaf 2025 – TvdW
@tvdw
Terug naar overzicht