• Rittenregistratiemodellen van de Belastingdienst
  • Rittenregistratiemodellen van de Belastingdienst
  • Rittenregistratiemodellen van de Belastingdienst
Altijd up-to-date
17-09-2024

Heb je een auto van de zaak en gebruik je deze ook privé? Dan is het belangrijk om bij te houden hoeveel je privé rijdt. De Belastingdienst heeft speciale rittenregistratiemodellen ontwikkeld. Hiermee kun je eenvoudig bijhouden hoeveel kilometers je privé rijdt met een auto van de zaak. Deze registratie helpt om aan te tonen dat je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Dit kan je flink wat geld besparen.

 

In deze blog lees je alles over het bijhouden van een rittenregistratie. Je ontdekt wat de Belastingdienst van je verwacht en hoe je administratie op orde blijft. We hebben alle belangrijke informatie overzichtelijk voor je verzameld. Lees je weer met ons mee?

 

Waarom een rittenregistratie bijhouden?

Als je een auto van de zaak hebt en deze ook privé gebruikt, mag je de btw op de aanschaf, het onderhoud en het gebruik van de auto aftrekken, maar alleen voor het zakelijke deel. Je betaalt btw over het privégebruik van de auto, waarbij woon-werkverkeer als privé wordt gezien.

 

Om te voorkomen dat je onnodig veel belasting betaalt, is het slim om goed bij te houden hoeveel je privé rijdt. Rijd je minder dan 500 kilometer per jaar privé met de auto van de zaak? Dan hoef je geen bijtelling te betalen. Dit kun je aantonen door een sluitende rittenregistratie bij te houden met behulp van de rittenregistratiemodellen van de Belastingdienst.

 

Hoe werkt de rittenregistratie?

Een rittenregistratie is simpelweg een overzicht van alle ritten die je maakt met de auto van de zaak. Het doel van deze registratie is om precies te kunnen laten zien hoeveel kilometers je voor zakelijke doeleinden rijdt en hoeveel je privé rijdt. Het is belangrijk dat je alle ritten nauwkeurig en volledig noteert. Wat moet je precies bijhouden?

 

Belangrijke gegevens per rit:

  • Het merk, type en kenteken van de auto
  • De periode waarin je de auto gebruikt
  • De datum van elke rit
  • De kilometerstand bij vertrek en aankomst
  • Het vertrek- en aankomstadres
  • De route die je hebt genomen (vooral als je afwijkt van de normale route)
  • Of de rit zakelijk of privé was
  • Het aantal privékilometers (bijvoorbeeld als je tijdens een zakelijke rit een privé-omweg maakt)

 

Hier vindt je de rittenmodellen die de Belastingdienst heeft ontwikkeld.

 

Wat als je rittenregistratie niet klopt?

Het kan gebeuren dat je rittenregistratie niet helemaal klopt of dat je geen volledige administratie hebt bijgehouden. In dat geval moet je alsnog bijtelling voor privégebruik verrekenen met je autokosten. De Belastingdienst gaat ervan uit dat je de auto ook privé hebt gebruikt, tenzij je kunt aantonen dat dit niet zo is. Gelukkig hoef je niet per se een rittenregistratie te hebben om aan te tonen dat je minder dan 500 kilometer privé hebt gereden. Je kunt ook andere gegevens uit je administratie gebruiken, zoals de aard van je bedrijf of de zakelijke doeleinden van de auto.

 

Bewaar je administratie goed

Hoewel de Belastingdienst niet elke maand of elk jaar controleert, is het wel belangrijk dat je je administratie goed op orde hebt. Bedrijfsadministratie, inclusief je rittenregistratie, moet namelijk tot 7 jaar bewaard blijven. Binnen deze periode kan de Belastingdienst een controle uitvoeren, waarbij het belangrijk is dat je alle gegevens kloppend en compleet kunt overleggen. Zorg er daarom voor dat je alle rittenregistraties goed bewaart.

 

Bijzondere situaties privégebruik auto

Er zijn ook situaties waarin het privégebruik van de auto van de zaak wat ingewikkelder ligt. Denk bijvoorbeeld aan gedeeld gebruik van de auto of wanneer je de auto slechts af en toe privé gebruikt. In deze gevallen gelden soms andere regels. Hier lees je daar meer over.

 

Zo vermijd je problemen met de Belastingdienst

Om te voorkomen dat je problemen krijgt met de Belastingdienst, is het essentieel dat je rittenregistratie volledig en correct is. Volg de richtlijnen van de rittenregistratiemodellen van de Belastingdienst en zorg ervoor dat je alle vereiste gegevens nauwkeurig bijhoudt. Dit kan je niet alleen een hoop geld besparen, maar zo hoef jij je ook nooit zorgen te maken dat de administratie niet klopt als je een controle krijgt.

 

Met deze tips en informatie zorg je ervoor dat je rittenregistratie altijd op orde is en dat je geen onnodige bijtelling hoeft te betalen.

 

Lees hier ook: TvdW – CO2-uitstoot verminderen en geld besparen – TvdW (twanvandewiel.nl)

 

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×