• Nieuw kabinet wil vasthouden aan btw-verhoging
  • Nieuw kabinet wil vasthouden aan btw-verhoging
  • Nieuw kabinet wil vasthouden aan btw-verhoging
Altijd up-to-date
30-08-2024

Haagse bronnen onthullen deze week dat het nieuwe kabinet Schoof-I voorlopig niet van plan is om het voorstel voor btw-verhogingen van tafel te vegen. Daarmee lijkt het kabinet geen gehoor te bieden aan de massale protesten en klachten vanuit de samenleving. Meer weten over deze ontwikkeling? In deze blog over de btw-verhoging vertellen we je er meer over.

 

Samenvatting: dit zijn de plannen voor de btw-verhoging

Op dit moment kennen we in Nederland verschillende btw-tarieven, waarvan de tarieven van 9% en 21% de bekendste zijn. In de nieuwe plannen van kabinet Schoof-I zou voor veel sectoren de btw gaan stijgen van 9% naar 21%. Denk dan bijvoorbeeld aan de hotel-, boeken-, sport– en een groot deel van de vrijetijdsector. Dit zou de overheid zo’n 2,2 miljard euro aan extra inkomsten opleveren.

 

De rekening van deze extra inkomstenbron komt nu echter te liggen bij de burgers. Naar aanleiding van de plannen ontstond een heuse klachtenstorm en meerdere protestberichten van burgers én getroffen sectoren. Ondanks de massale weerstand tegen de plannen, heeft het kabinet er niet voor gekozen de 2,2 miljard euro op een andere manier te dekken. Tijdens Prinsjesdag zal de maatregel daarom waarschijnlijk definitief aangekondigd worden, zo fluisteren Haagse bronnen het AD in.

 

Onderhandelingen over miljoenennota in volle gang

Het kabinet – bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB – zit in een lastige positie wat betreft de miljoenennota. Met name de PVV heeft in de campagnestrijd flink ingezet op lastenverlaging voor alle burgers. Toch moet er ook bezuinigd worden.

Uiterlijk morgen moet de begroting er liggen: dan moet het kabinet deze naar de Raad van State sturen om deze voor Prinsjesdag te laten goedkeuren.

 

Flinke protesten tegen btw-verhogingen

Zoals eerder benoemd leidden de aangekondigde plannen tot flinke protesten. Met name de getroffen sectoren lieten op hun eigen manier van zich horen. Zij zijn bang dat mensen minder naar hotels gaan, minder lezen of niet meer kunnen sporten door hogere prijzen. Met name de boekenbranche zegt zich niet snel bij de plannen neer te willen leggen, om lezen zo bereikbaar mogelijk te houden. Ook de hotelsector wil zich hard blijven maken voor een laag btw-tarief.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×