• Kies je beter voor een bestelauto of personenauto als ondernemer?
  • Kies je beter voor een bestelauto of personenauto als ondernemer?
  • Kies je beter voor een bestelauto of personenauto als ondernemer?
Altijd up-to-date
06-08-2024

Voor een hoop ondernemers is een auto onmisbaar voor het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. Je gaat er bijvoorbeeld mee naar kantoor, naar de klant of naar leveranciers. Je kunt dan kiezen voor een personenauto of een bestelauto als bedrijfswagen. Maar welke van de twee is voor jou(w bedrijf) de beste optie? Dat hangt af van een aantal verschillende zaken. In deze blog zetten we de voor- en nadelen van zowel bestelauto’s als personenauto’s voor je op een rij én delen we een handige rekentool van Nextens. Zo heb jij als ondernemer de keuze tussen een bestelauto of personenauto snel gemaakt!

 

Verschil tussen bestelauto en personenauto voor ondernemer 

Voor we de voor- en nadelen van beide type auto’s kunnen bespreken, is het handig om eerst uiteen te zetten wat de verschillen precies zijn. Zo kenmerkt een bestelauto zich door de specifiek op goederenvervoer ingerichte indeling. Een bestelauto heeft daarom altijd een vlakke laadvloer. Deze laadvloer moet aan specifieke inrichtingseisen voldoen om als bedrijfsauto gezien te worden.

 

Een personenauto is daarentegen niet specifiek ingericht voor goederenvervoer, al kun je met een personenauto natuurlijk wel altijd goederen vervoeren. Voor personenauto’s gelden andere fiscale regels dan voor bedrijfsauto’s.

 

Fiscale voordelen van bedrijfsauto’s 

Zoals gezegd kun je met een bedrijfsauto van flink wat fiscale voordelen genieten. We sommen ze hieronder voor je op.

 

1: Autokostenfictie / bijtelling 

Gebruik je een bedrijfsauto ook voor privédoeleinden? Dan krijg je te maken met de autokostenfictie: een extra belasting voor privégebruik. De bijtelling wordt in 2023 berekend door 16% van de catalogusprijs tot 30.000 euro en 22% van de catalogusprijs vanaf 30.000 euro. Dit is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto: zuinigere auto’s betalen minder bijtelling.

 

Rijd je een bedrijfsauto van 15 jaar of ouder? Dan geldt standaard een autokostenfictie van 35% van de waarde in het economisch verkeer, dus niet langer de cataloguswaarde.

 

Een voordeel van specifieke soorten bestelauto’s is dat deze soms niet onder de autokostenfictie vallen. Dit is het geval bij bestelauto’s die vrijwel alleen geschikt zijn voor goederenvervoer, en niet voor personenvervoer. Denk bijvoorbeeld aan eenpersoonsvoertuigen of voertuigen met een specifieke inrichting. Op deze manier kun je bijtelling mijden.

 

Een andere manier om bijtelling te mijden, is door een verbod op privégebruik in te stellen, of de bestelauto buiten werktijd niet te laten gebruiken. Dit geldt echter niet specifiek voor bestelauto’s, maar is ook mogelijk bij personenauto’s.

 

2: Afwisselend gebruik 

Heb je een bestelauto en gebruiken meerdere werknemers dit voertuig? Dan kun je de individuele bijtelling vervangen door een eindheffing per bestelauto. Deze eindheffing is dan 300 euro per jaar, per bestelauto. Daarmee is deze eindheffing vaak voordeliger dan de individuele bijtelling.

 

3: Simpele rittenregistratie 

Het bijhouden van een rittenregistratie of kilometerregistratie is meestal verplicht als je de auto zowel zakelijk als privé gebruikt. Dat is vooral onhandig als je veel (kleinere) ritten per dag maakt. Wil je deze rittenregistratie vereenvoudigen? Dat kan met een bestelauto, zolang je in dit geval ook privégebruik van de bestelauto uitsluit tijdens werktijd. Hiervoor vul je een verklaring van uitsluitend zakelijk gebruik in.

 

4: Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 

Bij aanschaf van een bestelauto kun je de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toepassen. Om aanspraak te maken op deze aftrek, moet je tussen de €2.801 en €387.580 investeren in verschillende bedrijfsmiddelen voor jouw onderneming. Hoeveel je precies kunt aftrekken, hangt af van de uiteindelijke totale som aan investeringen: er gelden verschillende percentages bij verschillende totale investeringen.

 

5: BPM en motorrijtuigenbelasting 

Het laatste verschil tussen een personenauto en bestelauto voor een ondernemer vinden we terug in de motorrijtuigenbelasting en de BPM. Voor de motorrijtuigenbelasting gelden lagere tarieven voor bestelauto’s dan voor personenauto’s. Als we kijken naar BPM, is het verschil tussen beide type auto’s nog groter. Als ondernemer ben je namelijk volledig vrijgesteld van BPM bij de aanschaf van een bestelauto, zolang je deze voor meer dan 10% zakelijk gebruikt.

 

Let op: deze regeling komt per 2025 te vervallen! Wil je dus nog gebruik maken van de huidige regelgeving, is het slim nog voor het einde van dit jaar een nieuwe bestelauto aan te schaffen. Meer weten over het vervallen van de BPM-regeling? Daar vertellen we je in deze blog meer over.

 

Rekentool helpt in je keuze 

Maar een bestelauto heeft niet alleen maar fiscale voordelen. In deze rekenhulp van Nextens kun je invullen hoe je de auto gaat gebruiken: hoeveel privékilometers er met de bedrijfsauto gemaakt gaan worden, hoeveel collega’s er gebruik van gaan maken en meer. Nadat je alle stappen hebt doorlopen, laat de tool je automatisch zien of je fiscaal gezien beter af bent met een personenauto of een bestelauto als ondernemer. Handig toch?

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×