Voor veel ondernemers staat er aan het einde van elke maand, elk kwartaal of elk jaar weer een btw-aangifte klaar. Het kan voorkomen dat je bij een bepaalde aangifte geen btw terugkrijgt of moet betalen. Toch is het belangrijk om ook deze btw-aangifte altijd te doen en correct aan te leveren. Waarom? Dat leggen we je uit in deze blog!
Altijd btw-aangifte doen: waarom?
Zodra er een btw-aangifte voor je klaar staat op Mijn Belastingdienst Zakelijk, moet je deze altijd invullen en insturen. Ook wanneer er geen bedrag open staat om te ontvangen of te betalen.
Wanneer de Belastingdienst je aangifte te laat of helemaal niet ontvangt, bestaat de kans dat je een naheffingsaanslag ontvangt. Hier kan ook een boete aan gekoppeld zijn. In dat geval maakt de Belastingdienst op basis van eerdere aangiftes een schatting van het bedrag dat je moet betalen. Dat kan soms behoorlijk negatief uitpakken.
Boetes voorkomen door altijd btw-aangifte te doen
Door je aangifte altijd te versturen, kun je deze naheffingsaanslag voorkomen. Je doet in dit geval een nihilaangifte. Dit kun je doen door de vraag ‘Hebt u in dit tijdvak iets aan te geven?’ bij de digitale aangifte op Mijn Belastingdienst Zakelijk met ‘nee’ te beantwoorden. Vervolgens kun je de aangifte versturen zoals je gewend bent.
Wil je meer weten over de btw-aangifte of aangifte omzetbelasting? Op deze pagina van de Belastingdienst vind je extra informatie.
Geen btw-aangifte bij KOR
Er geldt een belangrijke uitzondering op deze regel: de KOR-regeling. Heb je jezelf als ondernemer aangemeld voor de Kleine Ondernemersregeling (KOR)? Dan ben je btw-vrijgestelde ondernemer. Je hoeft dan geen btw te betalen of te berekenen aan klanten. Omdat je geen btw ontvangt of betaalt, hoef je hiervoor ook geen aangifte te doen. De btw-aangifte komt volledig te vervallen.
Lees ook: Let op: wijzigingen binnen KOR in 2025
Let op: als ondernemer voor de KOR blijven overige aangiftes, zoals bijvoorbeeld de aangifte inkomstenbelasting, wel verplicht om in te vullen. Ook bij deze aangiftes geldt vaak een verplichting tot invullen, evenals de kans op een naheffing wanneer je deze niet op tijd of helemaal niet aanlevert.
©TvdW
Terug naar overzicht