• Het kabinet heeft plannen om de btw in de sportsector te verhogen
  • Het kabinet heeft plannen om de btw in de sportsector te verhogen
  • Het kabinet heeft plannen om de btw in de sportsector te verhogen

13-08-2024

 

Het kabinet heeft plannen om de btw in de sportsector te verhogen. Dat betekent dat het btw tarief in de sportsector van 9% naar 21% gaat en daar zijn behoorlijk wat mensen niet zo blij mee. Hieronder lees je o.a. de reactie van KNVB en per wanneer de wijziging in zou gaan. Lees je met ons mee?

 

Het kabinet wil de btw in de sportsector verhogen

De huidige coalitiepartijen hebben in het hoofdlijnenakkoord een btw-verhoging van 9% naar 21% opgenomen. Mochten de tweede en eerste kamer hiermee akkoord gaan dan zal de wijziging per 1 januari 2026 in gaan. Echter, dit valt nog te betwisten, aangezien de bevolking hier waarschijnlijk tegenin zal gaan.

 

Voor welke sporten gaat dit nieuwe btw-tarief gelden?

Voor sporten die momenteel al btw-belast zijn, zoals activiteiten georganiseerd door commerciële sportaanbieders of op accommodaties met btw (zoals schaatsbanen of zwembaden), zal de btw-verhoging gelden. Echter verenigingen zijn uitgesloten van deze verhoging. Toch betalen leden van bijvoorbeeld een zwemvereniging, die gebruikmaken van een btw-belast zwembad, wel btw.

 

Sportliefhebbers zijn hier niet zo blij mee

In Nederland zijn er ongeveer 7 miljoen mensen die sporten bij een ondernemende sportaanbieder. Naar verwachting zullen er 500.000 tot 650.000 mensen minder gaan sporten, indien de tweede kamer akkoord gaat met het voorstel. het verhogen van het btw-tarief in de sportsector houdt in dat zowel de abonnementen op sportscholen en zwembaden omhoog gaan. Maar ook toegangstickets en seizoenkaarten zullen fors omhoog gaan.

 

Staatssecretaris: Vincent Karremans

Vincent Karremans, de nieuwe staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport (JPS), is een fanatieke sportliefhebber. Zo is hij te gast geweest op de olympische spelen en moedigde hij maar hij al te graag de top sporters aan. Karremans komt zelf ook maar al te graag in actie en doet onder andere aan tennis, voetbal, paddel en crossfit.

 

Echter, is het maar de vraag of de passie die Karremans heeft voor sport, iets kan doen aan het hoofdlijnenakkoord van het Kabinet. ”Er zitten overal tekorten en uiteindelijk moet je daar een totaalafweging van maken. Ik ben bezig om te kijken hoe we het op een verantwoorde manier kunnen doen”, Aldus Karremans.

 

Naar verwachting zal er naar het presenteren van de begroting op Prinsjesdag meer duidelijk worden.

 

Sporten is een preventief middel tegen hoge zorgkosten

Sport en bewegen dragen bij aan een gezonde leefstijl. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging het risico op veel ziektes vermindert. Denk aan obesitas, hartziektes, diabetes en nog veel meer. Bovendien draagt sporten bij aan het herstel en het voorkomen van achteruitgang bij bestaande aandoeningen. Bijvoorbeeld: als iemand een blessure heeft opgelopen, kan regelmatige lichaamsbeweging helpen bij het herstel en het behouden van spierkracht en flexibiliteit. Niet alleen individuen, maar ook de samenleving profiteert hiervan. Denk aan lagere zorgkosten en verminderd ziekteverzuim.

 

Bob van der Panne is een petitie gestart

Dat veel mensen het niet eens zouden zijn met het verhogen van het btw-tarief in de sportsector is geen verassing. Bob van der Panne (trainer bij cross fit limes) is er daar een van en is een petitie gestart op Petities.nl (link). Inmiddels is de petitie 11.454 keer getekend.

 

Houd sport betaalbaar, verhoog de btw niet van 9% naar 21%.

 

Klik hier voor de petitie.

 

POS (Platform Ondernemende Sportaanbieders) laat ook van zich horen

Mocht je nog niet weten waar POS voor staat ‘’ Wij betrekken de ondernemende sportaanbieders bij de ontwikkeling van sport in Nederland op nationaal en lokaal niveau. Daarnaast vertegenwoordigen we hiermee de sportaanbieders en hun sporters in het Nederlandse sportlandschap.’’

 

POS is het duidelijk niet eens dat het kabinet het btw-tarief in de sportsector wil verhogen. POS laat van zich horen door aandacht te trekken van de landelijke media doormiddel van een persbericht en het alarmeren van politici via een brandbrief. ‘’Maar dit is slechts het begin; momenteel wordt er gewerkt aan concrete vervolgstappen’’ zegt POS.

 

Lees hier  de veel gestelde vragen over het verhogen van het btw-tarief in de sportsector.

 

KNVB laat hun mening ook weten

Het KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) laat weten zich zorgen te maken over het plan om het btw-tarief te verhogen. KNVB is van mening als er een btw verhoging komt het vooral de mensen met een kleine portemonnee zal raken. Hierdoor zal voetbal geen volkssport meer zijn, maar eerder een elitesport, ‘’ aldus KNVB.

Lees ook:  TvdW – Is een gezonde lunch verstrekken fiscaal vrijgesteld? – TvdW (twanvandewiel.nl

@tvdw

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×