• Pgb-zorgverleners krijgen werknemersverzekeringen en meer rechten
  • Pgb-zorgverleners krijgen werknemersverzekeringen en meer rechten
  • Pgb-zorgverleners krijgen werknemersverzekeringen en meer rechten
Altijd up-to-date
10-07-2024

Als het aan een wetsvoorstel van minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt, krijgen pgb-zorgverleners binnenkort recht op verschillende soorten uitkeringen. Het gaat dan om werknemersverzekeringen als de WW, Ziektewet en WIA voor pgb-zorgverleners die minder dan 4 dagen per week werken. Het voorstel staat nu online ter internetconsultatie. Het plan is dus nog niet definitief, maar we bespreken de inhoud alvast met je door.

 

Werknemersverzekeringen pgb-zorgverleners nu nog uitzondering

Met dit wetsvoorstel wil de minister een einde maken aan de huidige uitzonderingen die gelden voor mensen die bij iemand met een persoonsgebonden budget (pgb) in dienst zijn als huishoudelijke hulp of zorgverlener. Deze uitzonderingen zijn onderdeel van de zogeheten Regeling dienstverlening aan huis, met als doel om ‘persoonlijke dienstverlening te stimuleren en zwart werk te voorkomen’.

 

Nu gaat de regeling dus op de schop, om pgb-zorgverleners beter te kunnen ondersteunen. Met de aanpassingen gaan voortaan de verplichte werknemersverzekeringen en daarmee de regels rond loondoorbetaling bij verlof, ziekte of ontslag voor pgb-zorgverleners gelden. Tegelijkertijd regelt de nieuwe wet ook het innen van de Premies werknemersverzekeringen.

 

SVB ondersteunt werknemersverzekeringen pgb-zorgverleners

Budgethouders met een pgb-zorgverlener in dienst moeten loonbelastingen en de premie volksverzekeringen inhouden op het brutoloon dat de zorgverlener ontvangt. De SVB (Sociale Verzekeringsbank) gaat deze budgethouders hierbij ondersteunen en de processen in goede banen leiden.

 

Lees ook: Subsidieregeling voor verminderen lokale regeldruk in de zorg geopend

 

Nu alvast uitkering aanvragen

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft in maar 2024 al een uitspraak gedaan waardoor zorgverleners alvast een uitkering bij het UWV aan kunnen vragen, zolang zij daar recht op hebben. De CRvB vond de huidige uitzonderingspositie indirecte discriminatie op grond van geslacht: veel pgb-zorgverleners zijn namelijk vrouwen. Daarom gaat het kabinet de rechten van de gehele groep in lijn brengen met andere werknemers.

 

Internetconsultatie: mogelijkheid tot reageren

De aanpassingen aan de wet staan nog tot eind deze maand (31 juli) open ter internetconsultatie. Dat betekent dat jij de mogelijkheid hebt op de aanpassingen te reageren. Deze input wordt vervolgens meegenomen bij het definitief aanpassen van de wet. Met jouw input kun je de wet dus nog verbeteren of aanscherpen. Via deze site kom je bij de internetconsultatie terecht.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×