• Sparen in het buitenland populair: hogere rentes
  • Sparen in het buitenland populair: hogere rentes
  • Sparen in het buitenland populair: hogere rentes
Tvdw
26-01-2024

In het afgelopen jaar hebben Nederlands voor een recordbedrag aan spaargeld uitgezet bij buitenlandse banken. Vergeleken met twee jaar geleden is er sprake van bijna een verdubbeling: het totale tegoed bij buitenlandse banken nam toe van 5,6 miljard euro in 2021 tot 10,5 miljard euro in 2023. Dat is bijna 2 procent van alle banktegoeden. Waar komt deze stijgende populariteit van sparen in het buitenland vandaan. En is het wel verstandig je geld bij een buitenlandse bank te parkeren?

 

Populaire landen voor sparen in het buitenland

De grootste aantrekkingskracht van buitenlandse banken zijn hun hogere spaarrentes. Nederlanders kozen massaal voor buitenlandse banken waar de spaarrente de afgelopen tijd het meeste zijn gestegen. Eerder waren België en Duitsland als buurlanden populair, maar nu de rente daar vergeleken met andere landen achterblijft, kiezen spaarders eerder voor banken in andere landen.

 

Toch blijft Duitsland met het totale spaaraandeel nog het populairste land: er stond voor 2,3 miljard euro aan tegoeden bij Duitse banken. Spanje en Estland delen de tweede plaats, beide goed voor 1,5 miljard euro. Relatief gezien stegen vooral de uitstaande tegoeden bij banken in Italië, Griekenland en in de Baltische Staten: Estland, Letland en Litouwen.

 

Renteverhogingen ECB zorgen voor grote renteverschillen

Tussen landen zijn de verschillen in spaarrente toegenomen nadat de Europese Centrale Bank (ECB) vorig jaar is begonnen met een aantal renteverhogingen. Uit een actueel overzicht blijkt dat het hoogst haalbare rendement voor je spaargeld 3,29% is. Hiervoor moet je een rekening open bij de Zweedse partijen Klarna of Nordax Bank. Verrassend genoeg kun je dit percentage ook gewoon in Nederland verkrijgen door je aan te sluiten bij spaarplatform Raisin.

 

Als we dit hoogst haalbare rendement vergelijken met de grootste banken in Nederland (ING, Rabobank, ABN AMRO en de Volksbank), blijven deze banken ver achter. Ze bieden gemiddeld 1,5 tot 1,7 procent rente aan: zo’n 50% minder dan het hoogst haalbare rendement in het buitenland.

 

Lees ook: Heffing over box 3 waarschijnlijk hoger dan verwacht

 

Geen garantie volgens Nederlands depositiestelsel

Door te sparen in Nederland heb je wel de garantie volgens het Nederlandse depositiestelsel. Als de bank waar jij je tegoeden uit hebt staan omvalt, krijg je een deel van je geld gewoon terug. Spaar je in het buitenland, val je onder het depositiestelsel van dat land. Dat kan soms nadelig uitpakken, maar dat hoeft niet altijd.

 

We nemen in ons voorbeeld even Zweden: het land waar je bij twee banken het hoogste rentepercentage kunt krijgen. Je valt door bij Klarna of Nordax Bank te sparen onder het Zweedse depositiestelsel. Je bent dan tot ongeveer 93.000 euro (+- 1.050.000 Zweedse Kronen) gedekt. Het voordeel is wel dat je bij Klarna in euro’s kunt sparen en dus geen last hebt van een fluctuerende wisselkoers. Door te sparen bij andere banken in het buitenland is dat niet altijd het geval.

 

Wil je wel in Nederland blijven sparen vanwege het depositiestelsel en tóch een hoog spaarrendement behalen? Dan kun je het beste sparen bij Yapi Kredi Bank. Zij bieden op dit moment een rente van 2,75%. Je levert daarmee een half procentpunt in ten opzichte van de Zweedse koplopers, maar stijgt wel minimaal een heel procentpunt ten opzichte van Nederlandse banken én je spaargeld valt gewoon onder het Nederlandse depositiestelsel.

 

Meer spaargeld, minder tegoed op betaalrekeningen

Dankzij de verhoogde spaarrentes van de ECB is ook een verschuiving in het soort tegoeden dat op bankrekeningen staat te zien. Eerder waren de renteverschillen tussen een betaal- en spaarrekening zo verwaarloosbaar dat het niet veel uitmaakte waar je je geld plaatste. Nu de spaarrentes weer aantrekkelijker worden, verplaatsen veel mensen hun tegoeden. Er is de afgelopen periode voor maar liefst 15 miljard euro aan geld verplaatst van een betaalrekening naar een spaarrekening.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×