• Heffing over box 3 waarschijnlijk hoger dan verwacht
  • Heffing over box 3 waarschijnlijk hoger dan verwacht
  • Heffing over box 3 waarschijnlijk hoger dan verwacht
Tvdw
22-01-2024

Heb je meer dan €57.000, of €114.000 euro samen in het geval van een fiscaal partnerschap, aan spaargeld over 2023? Let dan even goed op. Het kan namelijk zijn dat je dan te maken gaat krijgen met een hogere heffing in box 3: over je spaartegoed, dus. Dat heeft alles te maken met het feit dat de spaarrentes in 2023 flink gestegen zijn. Op die manier kan ook de belasting hoger uitvallen. Hoe dat zit en met welk percentage je mogelijk rekening moet houden, vertellen we je in deze blog!

 

Wil je weten wat box 3 bij de Aangifte Inkomstenbelasting ook al weer inhield? Daar schreven we eerder al een artikel over. Dat lees je hier.

 

Heffing 2,5 keer hoger in box 3

In de voorlopige aanslag was gerekend met een rendement van 0,36% binnen box 3. Nu blijkt dat de heffing in box 3 maar liefst 2,5 keer hoger uit zou kunnen vallen, op 0,92%. Het definitieve percentage moet nog worden vastgesteld door de fiscus, maar op basis van berekeningen gemaakt door experts bij ABN AMRO lijkt de 0,92% vrij aannemelijk. Als deze verandering daadwerkelijk plaats gaat vinden, betekent dat een flinke stijging.

 

Heffing box 3 vaker onderschat

Dit is niet de eerste keer dat de heffing over spaartegoeden flink onderschat wordt. Voor 2023 werd uitgegaan van een percentage van 0,01%: heel erg laag dus. Nu lijkt het percentage uit te komen op 0,92%.

 

De kans dat dit in 2024 opnieuw gaat gebeuren, schatten experts erg groot. De spaarrente voor 2024 is namelijk nu al hoger dan verwacht bij de voorlopige aanslag. In deze aanslag was een voorspelling van 1,03% opgenomen, terwijl de spaarrente nu al 1,43% is. Dat gaat dus weer gevolgen hebben voor de heffing bij de aanslag van 2024. Het is verstandig hier alvast rekening mee te houden.

 

Rente op schulden definitief al minder gunstig

Naast de mogelijke heffing over spaartegoeden is de rente op schulden in Box 3 wel al definitief minder gunstig uitgevallen voor belastingbetalers. Eerder rekende de Belastingdienst met een percentage van 2,57%, terwijl dat nu nog maar 2,46% is.

 

Waar komt hogere heffing box 3 vandaan?

Alle aanpassingen in box 3 komen voort uit het streven van de overheid om de rendementen binnen Box 3 beter passend te maken bij de werkelijke inkomsten die de belastingbetaler haalt uit beleggen en sparen. Dit streven komt voort uit een arrest uit 2021, opgelegd door de Hoge Raad. Uiteindelijk moet de belasting binnen box 3 voor sparen en beleggen volledig gebaseerd zijn op de werkelijke inkomsten.

 

Heffing in Box 3 hoger niet bevestigd

Hoewel de stijging van de heffing in box 3 vrij zeker lijkt, is er nog niets bevestigd door het Ministerie van Financiën. Wel geven ze aan dat de methode, die gebruikt is bij de berekeningen, overeenkomt met wat bij hen bekend is. Voor ‘overige bezittingen’ – zoals onroerende zaken, obligaties of aandelen – staat het percentage al wel vast volgens een langjarig gemiddelde: dat is 6,17%.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×