Per jaar heeft gemiddeld 20 procent van alle ondernemers in Nederland last van een cyberincident. Cyberincidenten komen steeds vaker en ook in steeds meer vormen voor: phisingberichten, onveilige programma’s, spammails… Gelukkig zijn er manieren om het criminelen een stukje moeilijker te maken. Begin het nieuwe jaar goed met deze 7 tips tegen cybercrime zodat jij je bedrijf kunt beschermen!
Tip 1: Back-ups maken
Een van de belangrijkste tips tegen cybercrime om je bedrijf te beschermen is om regelmatig een back-up te maken. Door al je bedrijfsgegevens veilig te herstellen, kun je altijd terug naar deze versie voordat er sprake is van bijvoorbeeld corrupte bestanden. Sla een extra back-up op op een externe plaats, zoals bijvoorbeeld in een kluis of buiten het kantoorpand.
Regelt je IT-dienstverlener jouw back-ups? Vraag dan regelmatig om een overzicht van de huidige stand van zaken, bijvoorbeeld eens per maand. Zo houd je zelf ook overzicht van de back-ups en wat er precies opgeslagen wordt.
Tip 2: Multifactorauthenticatie
Je accounts extra beschermen kan erg eenvoudig met multifactorauthenticatie (MFA). Dit proces wordt ook wel eens tweefactorauthenticatie (2FA) genoemd. Je voegt hiermee als het ware een tweede beveiliging toe aan je account. Na het invoeren van je wachtwoord word je gevraagd ook nog in te loggen met bijvoorbeeld een code die naar je mailbox of telefoon wordt gestuurd.
Doordat je een tweede persoonlijke plaats instelt waar criminelen niet bij kunnen, voorkom je dat criminelen met een gelekt wachtwoord in kunnen loggen op jouw account. Zorg er dus voor dat je MFA of 2FA in elk geval inschakelt op de meest belangrijke accounts. Doe het bij voorkeur voor álle platformen die deze optie aanbieden om zeker te zijn.
Tip 3: Automatisch updaten inschakelen
Een software-update lijkt soms heel weinig voor te stellen, maar toch is het belangrijk deze zo snel mogelijk bij te werken. Hier kunnen namelijk belangrijke beveiligingsaspecten bij horen die kwetsbaarheden in eerdere softwareversies verhelpen. Zo maak je datgene waarvoor de update is weer een stuk veiliger. Dat geldt voor software voor je telefoon, computer of juist voor apps en applicaties.
Tip 4: Installeer een antivirussoftware
Een antivirussoftware helpt je om allerlei online bedreigingen op te sporen en direct te verwijderen. Sommige programma’s helpen je zelfs om bedreigingen helemaal te voorkomen. Zo waarschuwen ze je voor mogelijk risicovolle mailtjes en websites. Dat maakt antivirussoftwares een van de belangrijkste tips om cybercrime binnen je bedrijf af te weren.
Doordat je antivirussoftware ook kijkt naar je mailverkeer, bescherm je indirect ook je klanten en partners. Veel virussen verspreiden zich namelijk verder via de mail. Door een antivirussoftware te gebruiken, voorkom je dat je per ongeluk een schadelijke software meestuurt.
Houd ook deze software altijd up-to-date met software-updates, zodat je altijd optimaal beschermd bent tegen computervirussen.
Tip 5: Check beveiligingsstandaarden
Je kunt de beveiliging van je e-maildomein en website eenvoudig controleren via de website internet.nl. Vul hier jouw domeinnaam (je website of het gedeelte van je e-mailadres dat na de ‘@’ staat). De site kijkt dan automatisch of je gebruik maakt van beveiligingsstandaarden, en zo ja, welke dit zijn.
Geeft de site aan dat je geen beveiligingsstandaarden gebruikt? Neem dan contact op met je IT-dienstverlener. Deze standaarden helpen je namelijk voorkomen dat criminelen je identiteit misbruiken, bijvoorbeeld door vanuit jouw naam veilig ogende spammails te versturen.
Tip 6: Let goed op phishing
Phishing, oftewel digitale oplichting wordt een steeds groter probleem en kan bij elk bedrijf voorkomen. Via valse mails, QR-codes of zelfs WhatsApp-berichten proberen criminelen je te verleiden pagina’s te openen, geld over te maken of gegevens door te sturen. Zorg dus dat jij (en je medewerkers!) deze valse informatie herkent. Dit kun je doen door online een phishing quiz te doen of zelf een phishingtest op te zetten.
Lees ook: Let op: Valse berichten namens Belastingdienst
Tip 7: Offline bellijst opstellen
Gaat het helaas toch mis en is er bijvoorbeeld ransomware geïnstalleerd op jouw computer? Dan is de kans groot dat je niet meer bij je eigen bestanden en contacten kunt. Maak daarom altijd een offline bellijst. Zet op deze lijst de belangrijkste contactpersonen die je in geval van een hack of een virus direct wilt kunnen bereiken. Zo kun je toch snel schakelen en het probleem hopelijk ook sneller verholpen.
Toch slachtoffer van cybercrime?
Neem dan zo snel mogelijk contact op met IT-contactpersoon. Kijk ook op een niet-gehackt apparaat naar je opties, afhankelijk van het soort cybercrime. Kijk bijvoorbeeld wat je kunt doen als je gegevens bevroren zijn, of er juist geld afhandig is gemaakt. Doe natuurlijk ook altijd aangifte bij de politie.
END ©TvdW
Terug naar overzicht