Op 1 januari 2024 gaan we een stuk meer betalen voor heel wat verschillende dranken. De extra belasting op frisdranken gaat dan namelijk in werking. Je betaalt dan een stuk meer voor allerlei soorten frisdranken: maar liefst 17 cent per liter extra. Meer over de stijging van de frisdranktaks en welke producten er allemaal onder deze stijging vallen, lees je in dit blogartikel.
Wat is de frisdranktaks?
De officiële term voor de frisdranktaks is de ‘verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken’. Ook de term ‘limonadetaks’ wordt vaak gebruikt. Alle frisdranken, siropen, groente- en fruitsappen, alcoholvrij bier en zelfs alcoholhoudende dranken tot 1,2 procent vallen onder deze regeling. Door deze definitie betaal je vanaf volgend jaar ook een stuk meer voor dranken waar je in eerste instantie geen limonade- of frisdranktaks bij verwacht, zoals plantaardige melksoorten.
Waarom een frisdranktaks?
Met de frisdranktaks wil de overheid het aankopen en nuttigen van verschillende soorten frisdranken ontmoedigen. Daardoor stijgt de belasting hierop flink. Toch zegt het Ministerie van Financiën dat het nog niet gaat om een échte suikertaks, omdat de belastingmaatregel enkel gericht is op de frisdranken. Naast een bijdrage aan de volksgezondheid levert de taks ook een voordeel op voor de staatskas: de extra belastingen leveren naar verwachting 300 miljoen euro extra voor de schatkist op.
Lees ook: Alle percentages voor sociale verzekeringen 2024 bekend
Wat verandert er precies door de frisdranktaks?
Op dit moment bestaat de frisdranktaks al in een kleinere vorm. Nu betaal je namelijk al 9 cent belasting per liter. Dat stijgt volgend jaar dus met 17 cent naar 26 cent per liter. Dat betekent een stijging van 189 procent; bijna een verdrievoudiging.
Nu betaal je ook 9 cent belasting over mineraalwater, bijvoorbeeld plat als bruisend water. Op deze productcategorie komt de belasting vanaf 2024 volledig te vervallen. Zo worden deze dranken juist wat goedkoper en daardoor aantrekkelijker om te kopen.
END ©TvdW
Terug naar overzicht