• Pakket Belastingplan 2024: eindelijk akkoord, wel veel aanpassingen
  • Pakket Belastingplan 2024: eindelijk akkoord, wel veel aanpassingen
  • Pakket Belastingplan 2024: eindelijk akkoord, wel veel aanpassingen
Tvdw
27-10-2023

In de nacht van 26 op 27 oktober, tijdens de laatste debatten voor het verkiezingsreces, is het Pakket Belastingplan 2024 eindelijk goedgekeurd door de Tweede Kamer. Hierbij zijn wel heel veel zaken binnen het pakket nog aangepast middels verschillende amendementen. Om jou volledig op de hoogte te houden, zetten wij hier de grootste en belangrijkste aanpassingen voor je op een rijtje.

 

Pakket Belastingplan 2024: aanpassingen aan belastingtarieven

Er waren al een aantal aanpassingen aan de belastingtarieven binnen Box 2 en Box 3 voorgesteld in eerdere plannen. Zo zou het enige tarief binnen Box 2 van 26,9% opgesplitst worden in twee verschillende schijven. Over inkomens lager dan 67.000 euro (of 134.000 euro voor fiscale partners) gaat een tarief van 24,5% gelden. Voor (gezamenlijke) inkomens boven deze grens zou een percentage van 31% gaan gelden. Ook het percentage in Box 3 zou stijgen: van 32% naar 34%.

 

In Box 2 blijft het voorgestelde stelsel met twee belastingschijven gelijk, al gaat het percentage voor de hoogste schijf nog verder omhoog. Deze zal geen 31%, maar 33% worden. Ook in Box 3 stijgt het belastingpercentage harder door dan vooraf gecommuniceerd: deze gaat van 34% naar 36%, een verhoging van 4 procentpunt ten opzichte van 2023.

 

Wil je meer weten over de aanpassingen in Box 2 en Box 3? Daar schreven we eerder al een verdiepende blogreeks over. De blog over Box 2 vind je hier, en de blog over Box 3 lees je hier.

 

Afschaffing giftenaftrek van de baan

Ook was er sprake van het afschaffen van giftenaftrek minder dan 100.000 euro. Dit zou per 1 januari 2024 ingaan, waardoor je geen zakelijke giftenaftrek kon verrekenen bij een schenking aan een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) of een SBBI (Steunstichting Sociaal Belang Behartigende Stichting). Dit plan wordt echter volledig geschrapt, waardoor de giftenaftrek behouden blijft zoals deze in 2023 was.

 

Lees ook: De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor MKB en BV

 

Verlaging maximumbedrag excessief lenen

Het toch niet afschaffen van de giftenaftrek zorgde echter voor een flink gat in de begroting voor 2024. Daarom is het maximumbedrag voor excessief lenen uit een eigen bv flink omlaag geschroefd. Dit zou vastgesteld worden op 700.000 euro, maar is nu verder verlaagd naar 500.000 euro. Leningen aan een directeur grootaandeelhouder (dga) vanuit het eigen bedrijf die boven deze 500.000 euro uitkomen, ziet de Belastingdienst als een fictieve winstuitkering. Over winstuitkeringen dien je normaal belasting te betalen, dus moet je ook belasting betalen over deze excessieve leningen vanuit het bedrijf. Doordat de overheid het maximumbedrag nu in één keer met 200.000 euro verlaagd, zal het voor veel dga’s betekenen dat ze veel lastige aanpassingen moeten doen om zo op tijd de veranderingen op te kunnen vangen.

 

Lees ook: De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor fiscale begeleiding

 

Aanpassingen inkomensafhankelijke combinatiekorting

Werkende ouders met kinderen ontvangen nu nog inkomensafhankelijke combinatiekorting, afgekort IACK. Het is de bedoeling deze IACK-regeling langzaam uit te faseren, onder meer vanwege de plannen om de kinderopvang naar verloop van tijd gratis te maken. Dit plan loopt echter flink wat vertraging op, waardoor ook de planning rondom het uitfaseren van de IACK op de schop moest. De overheid gaat de IACK nu in 9 stappen afbouwen voor alle ouders. Het afschaffen van de IACK stellen ze uit van 2025 tot 2027. Pas in 2035 is de IACK dan volledig uitgefaseerd en komt geen enkele ouder hier voor in aanmerking.

 

Lees ook: De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor kinderopvang

 

Minder sterke verlaging mkb-winstvrijstelling

In eerdere plannen benoemde het Kabinet dat ze de mkb-winstvrijstelling voor ZZP’ers vanaf 2024 sterk wilden verlagen. Deze aftrek kun je als ZZP-ondernemer gebruiken als aftrekpost op je winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Hoeveel je hiermee precies kan besparen, is te berekenen middels een percentage. In 2023 was dat percentage 14%. Het percentage had in 2024 moeten dalen naar 12,7%, maar deze sterke daling remt het parlement nu af. In 2024 gaat een percentage van 13,31% gelden. Daarmee weet de overheid de verlaging van de vrijstelling ongeveer te halveren. Dat is dus goed nieuws voor alle ZZP’ers in Nederland.

 

Lees ook: De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor ZZP’ers

 

Accijnskorting op brandstoffen verlengd

Iedereen die de afgelopen tijd autobezitter was, heeft het vast gemerkt: de enorm gestegen prijzen aan de benzinepomp. Om te voorkomen dat deze nog verder uit de hand liepen, heeft de overheid op 1 juli 2023 accijnskorting op diesel, benzine en LPG ingevoerd. Deze maatregel trekt men nu één jaar door. Een geplande prijsindexatie voor de accijnzen, op 1 januari 2024, zet de overheid niet door. De benzineprijzen blijven de komende tijd op die manier iets beter behapbaar voor automobilisten in Nederland.

 

Lees ook: Kilometervergoeding omhoog, maar ook hogere kosten

 

Andere aanpassingen in Pakket Belastingplan 2024

Naast deze aanpassingen zijn er nog bijna 20 andere punten binnen het Pakket Belastingplan 2024 op de schop gegaan. Zo wordt de geplande accijnsverhoging op alcohol en tabak voor alcohol bijna de helft minder verhoogd, maar blijft deze voor tabak gelijk. Ook de kansspelbelasting gaat met 1 procentpunt omhoog. Een overzicht met alle besproken zaken vind je op de site van de Tweede Kamer.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×