• Nieuwe regels concurrentiebeding: moderner en minder beperkend
  • Nieuwe regels concurrentiebeding: moderner en minder beperkend
  • Nieuwe regels concurrentiebeding: moderner en minder beperkend
TvdW
06-07-2023

Steeds vaker nemen werkgevers een concurrentiebeding op in het contract met hun medewerkers. Zo’n concurrentiebeding houdt in dat werknemers niet eenzelfde functie mogen vervullen bij een concurrent na het beëindigen van hun contract. Deze regel bestaat om te bedrijfsbelangen namens een werkgever goed te kunnen beschermen. Hoewel een concurrentiebeding in de basis een goede oplossing is, wordt deze in de praktijk veel te vaak en onterecht opgelegd. Op die manier kunnen werknemers moeilijker van baan wisselen en is de aanwas van nieuwe werknemers voor werkgevers ook moeilijker. Dat was voor het kabinet reden genoeg om nieuwe regels voor het concurrentiebeding op te stellen.

 

Motivatie minister voor nieuwe regels concurrentiebeding

De verantwoordelijke minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Van Gennip, heeft toelichting gegeven waarom besloten is om de regelingen rondom een concurrentiebeding aan te passen. Hoewel zij de noodzaak voor een concurrentiebeding in geval van bedrijfsgeheimen of het behouden van zakelijke relaties zeker ziet, ziet ze ook dat een concurrentiebeding een standaard wordt. Hiervoor is in dit geval geen goede reden en daardoor onnodig beperkend. Doordat een concurrentiebeding op deze manier de doorstroom op de arbeidsmarkt flink bemoeilijkt, is het volgens Van Gennip nodig om de regels te hervormen naar moderne maatstaven.

Nieuwe regels voor het concurrentiebeding moeten voorkomen dat werknemers vast blijven zitten in hun huidige functie

Het concurrentiebeding dient als maatregel om werkgeversbelangen te beschermen, maar dient nu vaak als onnodige beperking

 

Nieuwe regels concurrentiebeding zorgen voor meer helderheid

Het moet vooraf al duidelijker worden wanneer een werkgever wel of geen gebruik mag maken van een concurrentiebeding. Deze regels worden zo duidelijk opgesteld, dat een gang naar de rechter voorkomen kan worden. Dat is nu regelmatig aan de orde, waarmee dat probleem ook direct aangepakt is.

Zo gaan de nieuwe regels voor concurrentiebedingen ervoor zorgen dat deze voortaan begrensd zijn qua duur. Ook komen er geografische beperkingen aan het concurrentiebeding, die werkgevers specifiek en met een duidelijke achterliggende redenatie moeten vermelden. Ook de reden achter het opstellen van het concurrentiebeding, bijvoorbeeld voor het bedrijfsbelang, moeten werkgevers gaan motiveren in het contract.

Ten slotte moeten werkgevers bij het in werking treden van een concurrentiebeding aan het einde van het contract een vergoeding betalen aan de werknemer. Dit wordt bepaald aan de hand van een percentage van de laatste salarisuitkering van de werknemer. Zo wil minister Van Gennip met een financiële maatregel zorgen dat werkgevers écht goed nadenken alvorens zij een concurrentiebeding in het contract opnemen.

 

Lees ook: Belastingplan 2023, maatregelen voor werkgevers

 

Cijfers en inwerkingtreding van nieuwe regels concurrentiebeding

De opzet voor het aanpassen van de regels rond een concurrentiebeding komt voort uit een rapport van onderzoeksbureau Panteia. Heruit bleek dat maar liefst 33 procent van alle werkgevers standaard een concurrentiebeding in het contract hanteert. Dit heeft niet altijd een goede reden, terwijl het wel afschrikkend kan werken bij het zoeken naar een nieuwe werkgever. Het onderzoek heeft geschat dat ruim 3 miljoen Nederlanders een concurrentiebeding in hun contract hebben staan. De nieuwe regels voor het concurrentiebeding moeten naar verwachting eind 2023 af zijn.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×