Als nieuwe ondernemer komt er veel op je af. Zo moet je bijvoorbeeld ook je btw-aangifte vóór 1 mei doen. Hierbij bereken je zelf welk bedrag aan btw je aan de Belastingdienst moet betalen, maar ook hoeveel je nog terugkrijgt. Hoewel dit simpel klinkt, is wat hulp bij dit proces soms best handig. Daarom zetten we in deze blog de belangrijkste tips om jouw btw-aangifte, ook wel omzetbelasting aangifte doen, makkelijker te maken voor je op een rijtje.
Tip 1: Regel een werkend DigiD of eHerkenning
Je kunt op drie verschillende manieren een btw-aangifte versturen. Je kunt je aangifte (laten doen) via een administratiesoftware of door jouw fiscale dienstverlener (zoals TvdW!). Wil je de aangifte zelf doen, kun je dit regelen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Hiervoor moet je inloggen met behulp van je eigen DigiD of via eHerkenning.
Voor zzp’ers of ondernemers met een eenmanszaak geldt dat zij in kunnen loggen met hun eigen DigiD. Dit komt omdat hun bedrijf direct aan henzelf gekoppeld is, waardoor ze hiervoor ook hun eigen DigiD kunnen inschakelen. Heb je nog geen DigiD? Dan kun je die aanvragen via de website van DigiD. Dit kan soms wat langer duren, dus wacht hier niet te lang mee!
Alle andere rechtspersonen -zoals bijvoorbeeld vof’s, nv’s en bv’s – kunnen eHerkenning gebruiken om in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. eHerkenning is als het ware een DigiD, maar dan specifiek voor bedrijven. Je vraagt eHerkenning niet aan bij de Belastingdienst zelf, maar bij één van de zes erkende leveranciers. Zij zijn de enige die een eHerkenning uit mogen geven. Elke leverancier voldoet aan de gestelde eisen, maar verschillen toch wat van elkaar door bijvoorbeeld een andere manier van inloggen of een andere prijs te vragen. Een handig overzicht van alle erkende leveranciers vind je op de website van eHerkenning. Ook deze aanvraag kan soms wat langer duren, dus stel ook dit zeker niet te lang uit.
Tip 2: Wees op tijd met invullen en betalen
Nog een van onze belangrijkste tips voor de btw-aangifte is om dit op tijd te doen. Heb je een nieuwe btw-aangifte klaarstaan of ontvangen? Zorg er dan voor dat je deze altijd invult of instuurt. Dit moet je zelfs doen wanneer je helemaal geen omzet hebt gemaakt. Je ontvangt nieuwe aangiftes via Mijn Belastingdienst Zakelijk of via een brief.
Wanneer je je aangifte in moet vullen en moet betalen, hangt af van de periodes waarin je aangifte doet. Je kunt je aangifte eens per maand, eens per kwartaal of eens per jaar invullen. Voor elke periode gelden eigen deadlines voor het inleveren van de aangifte en het doen van een eventuele betaling. Houd deze goed in de gaten om boetes of aanslagen over de naheffing te ontvangen; dat scheelt veel geld.
Tip 3: Stel alerts in
Om te zorgen dat je nooit meer vergeet om je btw-aangiftes op tijd te versturen, kun je je door de Belastingdienst laten herinneren. Hiervoor hebben zij de Btw-Alert in het leven geroepen. Deze app voor je smartphone stuurt je telkens een melding als het tijd is om de aangifte te doen. Via je account op Mijn Belastingdienst Zakelijk kun je ook instellen dat je een mail wilt ontvangen wanneer je de volgende aangifte in kunt sturen.
Tip 4: Regel de aangifte op papier
In de meeste gevallen zal je je btw-aangifte volledig digitaal kunnen regelen. Echter, het kan voorkomen dat de Belastingdienst jouw aangifte niet op tijd online geregeld krijgt. In dit geval ontvang je een brief met hierop jouw eerste btw-aangifte. Op deze brief staat ook de uiterste datum waarop deze aangifte binnen moet zijn vermeld.
Tip 5: Corrigeer je aangiftes met een vergissing
Het kan natuurlijk zijn dat je per ongeluk een fout hebt gemaakt bij een eerdere btw-aangifte. Wanneer je hierdoor te veel of te weinig btw hebt aangegeven, moet je deze corrigeren. In een aantal gevallen kan dit gewoon tijdens de eerstvolgende aangifte. In sommige gevallen is een aparte correctie, een zogeheten suppletie, benodigd. Zo’n suppletie is nodig wanneer de correcte groter dan 1.000 euro is. Blijf je dus onder de 1.000 euro met je correctie, mag je dit verrekenen tijdens de eerstvolgende aangifte.
Zo, dat waren onze 5 belangrijkste tips voor de btw-aangifte. Heb je nog vragen of wil je graag hulp bij het invullen van je btw-aangifte? TvdW denkt met je mee! Neem gerust contact met ons op.
END ©TvdW
Terug naar overzicht