• Onbetaalbare kinderopvang laagste inkomens op de loer
  • Onbetaalbare kinderopvang laagste inkomens op de loer
  • Onbetaalbare kinderopvang laagste inkomens op de loer
TvdW
07-04-2023

Nieuw onderzoek waarschuwt voor onbetaalbare kinderopvang voor de laagste inkomens in Nederland. De prijzen hiervan zullen explosief stijgen als de huidige plannen van het Kabinet door worden gevoerd. Het team achter het onderzoek, verschillende kinderopvangen zonder winstoogmerk, vraagt het Kabinet daarom te kijken naar de mogelijkheden voor een prijsplafond.

 

Prijsregulering als enige optie

De kinderopvangen die het onderzoek uit hebben laten voeren, zijn allemaal onderdeel van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Het grootste probleem zal ontstaan doordat de overheid de huidige toeslagen grotendeels wil afschaffen. Wanneer deze toeslagen komen te vervallen, zullen veel kinderopvangen hun tarieven de lucht in moeten gooien en ontstaat er een onbetaalbare kinderopvang voor de laagste inkomens, zo vrezen de onderzoekers.

Om dat te voorkomen, is prijsregulering door de overheid de enige oplossing. Alleen met deze maatregel is te voorkomen dat kinderopvang voor ouders met de laagste inkomens niet langer toegankelijk is. “Een prijsplafond is een doeltreffende oplossing,”, aldus Loes Ypma, de voorzitter van BMK.

 

Door de huidige plannen van het Kabinet dreigen kinderen uit lage inkomens niet meer naar de kinderopvang te kunnen

 

Brede steun door de politiek

De prijsexplosie waar de onderzoekers voor vrezen zal volgens hen zorgen voor nog minder beschikbare plaatsen in de kinderopvang. Omdat het vinden van een plaats voor je eigen kind nu al lastig is, zullen ouders met een hoger inkomen gerust wat extra bij willen leggen om toch dat plekje voor hun kind veilig te stelen. Ondanks het feit dat de inkomensafhankelijke bijdrage weg zal vallen, zijn zij netto hetzelfde kwijt. Dat in tegenstelling tot de lagere inkomens, die ineens veel meer kwijt gaan zijn aan de kinderopvang.

Dat voorkomen is alleen mogelijk door het flink aan banden leggen van de prijzen voor kinderopvang. Zo kunnen bijvoorbeeld de prijzen per uur voor de kinderopvang vastgelegd worden. Ook kunnen aanvullende ouderbijdragen in de ban worden gedaan, net zoals de winstregulering van deze bedrijven.

Gelukkig ziet politiek Den Haag de beschreven problemen in het onderzoek van BMK maar al te duidelijk in. Zowel de oppositie als de coalitie zeggen de brancheoproep te steunen. D66 heeft zelfs al bij de verantwoordelijke minister – die van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namelijk Karien van Gennip – gevraagd of zij alle mogelijkheden wil onderzoeken.

 

Lees ook: Extra verhoging kinderopslag

 

Geen bewijs voor prijsverhoging

Het onderzoek is uitgevoerd door BMK; een verbond van alle kinderopvangbedrijven zonder winstoogmerk. Naast BMK is er nog een branchevereniging voor kinderopvangbedrijven, namelijk Brancheorganisatie Kinderopvang (BK). Zij staan open voor álle bedrijven, dus zowel de bedrijven met en zonder winstoogmerk. De directeur van BK, Emmeline Bijlsma, ziet echter geen heil in een voorgesteld prijsplafond.

 

BK stelt dat er ‘geen bewijs’ is voor de voorgestelde prijsverhogingen waarover BMK in het rapport aan de bel trekt. Omdat dit bewijs ontbreekt, denkt BK dat een tijdelijke indexering van de prijs als enige en uiterste maatregel ingesteld zou moeten worden. Andere voorgestelde prijsbeperkingen, zoals de maximale uurprijs, zouden wel eens het einde van kleinere organisaties die enkele locaties bezitten kunnen betekenen. Veel kinderopvangen zijn met deze constructie geregeld, waardoor er ook veel aanbieders om zullen vallen. “In dat geval raakt een plekje op de kinderopvang in de buurt nog verder uit zicht,” zegt Bijlsma.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×