Ben je (binnenkort) zwanger en werk je als zelfstandige? Dan kun je voor de periode rond de bevalling een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen: de zogeheten Zelfstandig en Zwanger uitkering. In deze blog leggen wij de belangrijkste kenmerken van deze ‘ZEZ’ uitkering aan je uit!
Wie hebben er recht op de ZEZ-uitkering?
Zoals de naam van de uitkering eigenlijk al verklapt, moet je in eerste instantie werken als zelfstandige. Hierbij maakt het niet uit of je wel of geen personeel in dienst hebt. In principe heb je recht op de ZEZ-uitkering in de volgende drie gevallen. Dat geldt als je:
Let op: Een belangrijke voorwaarde om de ZEZ-uitkering te krijgen is dat je als zelfstandige werkt op de dag, voordat deze uitkering ingaat!
Je vraagt de uitkering uiterlijk 2 weken voor de gewenste ingangsdatum aan bij het UWV. Met je aanvraag stuur je de zwangerschapsverklaring van jouw huisarts of verloskundige mee. Het UWV kan je ook vragen naar kopieën van belastingaanslagen.
Ik heb recht op de uitkering, hoelang en wanneer gaat de uitkering in?
Op de eerste vraag kunnen we een eenvoudig antwoord geven: een ZEZ-uitkering duurt namelijk altijd minimaal 16 weken. Wanneer deze uitkering ingaat, kun je gedeeltelijk zelf bepalen. De uitkering gaat namelijk in tussen 6 en 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Je kunt dus zelf bepalen op welke dag de uitkering ingaat. Daarnaast heb je na je bevalling recht op minimaal 10 weken uitkering.
Ben je in verwachting van een meerling? Dan duurt de ZEZ-uitkering minimaal 20 weken. De uitkering gaat in tussen 8 weken en 10 weken voor de dag na de uitgerekende datum.
De uitkering loopt altijd gelijk aan je verlof, ook als je eerder of later bevalt dan de uitgerekende datum.
Hoe hoog is de ZEZ-uitkering?
De ZEZ-uitkering wordt berekend op basis van de inkomsten die je vorig jaar had. Echter: de hoogte van de uitkering is nooit hoger dan het wettelijk bruto minimumloon. Als je als zelfstandige minimaal 1.225 uur per jaar hebt gewerkt, ontvang je altijd de maximale uitkering, oftewel het wettelijk bruto minimumloon. Werkte je minder dan 1.225 uur, dan is je uitkering lager. De hoogte van de ZEZ is dan afhankelijk van je winst in dat jaar. Dat geldt ook als je meewerkend echtgenote of partner bent.
Over de ZEZ-uitkering ontvang je bovendien 8% vakantiegeld. Dit bedrag ontvang je na afloop van de zwangerschapsuitkering, of (gedeeltelijk) in de maand mei.
Tot slot
Denk je recht te hebben op een ZEZ-uitkering, of wil je meer weten over enkele uitzonderingen die van toepassing zijn op deze uitkering? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!
Terug naar overzicht