Heb je een bijbaantje of vakantiebaantje gehad? Dan is de kans groot dat je een bedrag geld terugkrijgt van de Belastingdienst. Aangezien er wel een deel van je loon is ingehouden, maar je niet zoveel aan belasting hebt hoeven betalen, kun je voor je bijbaan belastingteruggave krijgen. Hoe dat zit en wat je hiervoor moet doen, vertellen we je in deze blog.
Update: in 2024 is hier een grootschalige campagne door de Belastingdienst voor opgezet. Wil je meer weten over belastingteruggave als je een bijbaan of vakantiebaan hebt gehad? Bekijk dan dit bericht van de Belastingdienst. //
Waarom heb je recht op belastingteruggave bij een bijbaan?
Als je in dienst bent bij een werkgever, is deze werkgever verplicht om loonheffing (loonbelasting en premieheffing volksverzekeringen) in te houden op het inkomen dat je verdient. Deze loonheffing wordt afgedragen aan de Belastingdienst. Je hoeft niet vanaf de eerste euro die je verdient alle belasting daarover af te dragen. In Nederland kennen we zogenaamde heffingskortingen. Dat betekent dat je belasting tot aan een bepaald bedrag niet hoeft af te dragen, de zogenaamde heffingskorting. Wanneer je het hele jaar, fulltime in dienst bent bij één werkgever, lukt het de werkgever meestal om genoeg heffingskorting te verrekenen met het inkomen dat je verdient. Er wordt dan teveel belasting ingehouden op je loon.
Belastingteruggave met bijbaan: zo doe je dat
Vanaf 1 maart 2023 kun je in de aangifte-app van de Belastingdienst zien of je nog geld terugkrijgt over 2022. Kloppen de gegevens in de app? Dan kun je de aangifte direct versturen en ontvang je zo snel je geld terug.
Kloppen de gegevens niet? Dan kun je op Mijn Belastingdienst de gegevens aanvullen of verbeteren. Om in te loggen op Mijn Belastingdienst heb je je DigiD nodig.
Denk je dat je nog geld tegoed hebt over 2021 of eerder, lees meer bij Aangifte inkomstenbelasting 2021 en eerder. Zelfs over 2018 kun je nog geld terugvragen. Het is dus zeker de moeite dit te controleren. Let wel op dat je slechts aangiftes tot 5 jaar terug in kunt voeren. Wacht dus niet te lang met de aangifte van 2018 als je denkt nog geld terug te kunnen vragen: vanaf volgend jaar kan dit niet meer.
Terug naar overzicht