Ouders met een arbeidsovereenkomst kunnen vanaf 2 augustus 2022 betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen. Dit is zo geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Hierdoor krijgt je werknemer extra tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie: wel zo prettig in het geval van een kleintje. Ouders krijgen voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV. De uitkering is 70% van het maximum dagloon. Hierbij geldt wel de eis dat zij deze 9 weken opnemen binnen het 1e levensjaar van het kind. Het UWV krijgt regelmatig vragen van werkgevers over deze wet. Twee daarvan springen er wel heel duidelijk bovenuit. Die beantwoorden we meteen hieronder!
Hoe werkt het als een ouder nog maar een halve werkweek betaald ouderschapsverlof kan opnemen?
Antwoord: soms lukt het een werknemer niet om de volledige 9 werkweken betaald ouderschapsverlof op te nemen. Als het kind in het midden van een werkweek 1 jaar wordt of op dat moment 1 jaar in het gezin opgenomen is, dan kan de werkgever toch een aanvraag voor een uitkering voor een hele werkweek doen. Het UWV berekent vervolgens de uitkering dan tot de juiste datum. Hier hoef jij zelf dan niets meer aan te doen. Meer weten? Op de internetsite van UWV leest je meer over hoe dit werkt.
Hoe doe ik een 2e of 3e betaalverzoek zonder de uitkering opnieuw aan te vragen?
Antwoord: als de werkgever een uitkering betaald ouderschapsverlof aanvraagt, is dit meteen een 1e betaalverzoek. Om een volgend betaalverzoek in te dienen, ga je in het werkgeversportaal naar ‘Overzicht aanvragen’. Klik op de melding van de werknemer, daarna op ‘Acties’ en dan op ‘Nieuw betaalverzoek’.
Let op! Een nieuwe aanvraag voor een uitkering betaald ouderschapsverlof is dus niet nodig. Bekijk de onderstaande video over hoe je een betaalverzoek indient.
Terug naar overzicht